IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС предлага за ратификация договора с ЕБВР за консултант по Фонд на фондовете

Възлага се разработването на вътрешни правила и процедури на ръководните органи на Мениджъра на Фонда на фондовете

14:52 | 13.10.15 г.
МС предлага за ратификация договора с ЕБВР за консултант по Фонд на фондовете

Министерският съвет одобри и предлага на Народното събрание да ратифицира Общо споразумение между Министерството на финансите и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на консултантски услуги относно създаване на Фонд на фондовете и Мениджър на Фонда на фондовете за изпълнението на финансовите инструменти по оперативни програми на Европейския съюз за периода 2014-2020 година.

С подписаното на 1 октомври т. г. споразумение се урежда предоставянето на техническа помощ от страна на ЕБВР. Целта е да се гарантира професионално и ефективно управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове и използване на възможностите на финансовите инструменти да мултиплицират публичния ресурс чрез мобилизиране на частен в съответствие с европейското и националното законодателство, уточняват от пресслужбата на кабинета. 

Със споразумението се възлага разработването на вътрешни правила и процедури на ръководните органи на Мениджъра на Фонда на фондовете, както и правила за работа на Инвестиционния съвет, изготвяне на схема за организационната връзка между Мениджъра, финансовите посредници и крайните получатели, разработване на Процедурен наръчник на Мениджъра, както и разработване на спецификации и технически изисквания към информационната система на Мениджъра.

Също така на ЕБВР се възлагат и дейности, свързани с подкрепа при управление на ОП „Околна среда“ - разработването на инвестиционна стратегия, идентифициране на потенциални източници за съфинансиране, разработване на целевите резултати и индикатори за изпълнение на програмата, разработване на стратегия за продължаване или за излизане по отношение на финансовите инструменти.

Дейностите по споразумението между МФ и ЕБВР ще се финансират по проект по Оперативна програма „Техническа помощ“.

По-рано през септември 2015 г. правителството гласува споразумение за предоставяне на консултантски услуги от страна на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). На 30 септември споразумението с ЕБВР бе прегласувано отново и бе одобрен нов допълнен проект.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) също ще консултира Министерството на финансите за създаването на Фонд на фондовете, който ще управлява централизирано финансовите инструменти по оперативните програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още