IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2 млн. пътници са преминали през летище София през първото полугодие

С 14% се увеличават обслужените пасажери, а полетите нарастват с 12%

10:28 | 26.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През първото полугодие на 2016 г. през летище София са преминали над 2,174 млн. пътници, или с близо 261 хил. повече (+14%) в сравнение със същия период на 2015 г., съобщиха от пресцентъра на столичната аерогара.

Ръстът се ускорява спрямо първото полугодие на миналата година, когато беше отчетено повишение от 4 на сто.

По-голямата част от пътниците са преминали през Терминал 2 – 59% от всички пътници, а през Терминал 1 са преминали останалите 41%.

По редовните международни линии пътникопотокът бележи ръст от 16% на годишна база, което се обяснява както с нови дестинации, така и с допълнителни честоти на опериране на голяма част от обслужваните маршрути.

През първото полугодие са открити 11 нови линии – до Киев, Бристол, Осло/Торп, Бирмингам, Пиза, Лондон/Станстед, Лисабон, Аликанте, Палермо, Копенхаген и Будапеща.

Пътниците по вътрешни редовни линии (от София до Варна и Бургас) бележат спад от 4% за същия период. Намалява и броят на пътувалите с туристически чартъри - с 23% на годишна база.

През първите шест месеца на летището в София са излетели и кацнали общо 23 795 самолета, което представлява ръст от 12% на годишна база. С 15% са се увеличили полетите, извършени по редовни международни линии, докато по вътрешните линии е отчетен спад от 3%.

По-малко са и изпълнените чартърни полети (-7%), докато специализираните товарни превози са се увеличили с около 2%.

Обработените товарни и пощенски пратки на летището са нараснали с 15 на сто до 10 325 тона.

Само в рамките на месец юни се отчита 13% ръст на годишна база на общия брой обслужени пътници, който надхвърля 415 хил. Излетелите и кацнали самолети са 4 509 (с 16% повече), а обемът на обработените товари и поща намалява с 4 на сто до 1 748 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още