IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредба задължава БДЖ да осигури хигиена във влаковете

Има стотици жалби срещу условията във вагоните

14:56 | 08.12.14 г.
Наредба задължава БДЖ да осигури хигиена във влаковете

Специална наредба ще задължи железопътните превозвачи да осигурят елементарна хигиена във вагоните, отопление или климатизация според сезона и ще въведе стандарти за чистота за салоните. Тава става ясно от проект на наредба, допълваща нормативен акт от 2001 г. за железопътен превоз на пътници, багажи и колетни пратки. Проектът е публикуван в портала за обществени консултации.

С новата разпоредба железопътните превозвачи, извършващи пътнически превози, се задължават да изготвят и прилагат правила за минимални стандарти за чистотата и микроклимата в подвижния състав, предназначен за превоз на пътници, включително за температурата във вагоните и хигиената.

Предложението било резултат от многото жалби и сигнали, подадени към Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, по повод лошата хигиена във влаковете. През 2013 г. в Агенцията са получени 218 жалби, от които 41 за лошите хигиенни условия в пътническите вагони и санитарните възли, обясняват вносителите на промените.

Отпадат изискванията вагоните да са разделени за пушачи и непушачи, тъй като отдавна във влаковете е забранено да се пуши.

Кучета водачи и кучета асистенти на лица с увреждания ще пътуват безплатно. За да стане това, стопаните на тези кучета трябва да докажат със сертификат, че животните са минали обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още