IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народното събрание не излезе с единна позиция за „Южен поток“

Бойко Борисов се закани, ако до петък не получи договорите за проекта, да ги вземе, като се възползва от правомощията си

11:07 | 03.12.14 г. 2
Народното събрание не излезе с единна позиция за „Южен поток“

След като беше в парламента час и половина, премиерът Бойко Борисов си тръгна, без да получи ясна задача от Народното събрание каква позиция да защитава относно проекта „Южен поток“, който се оказа под заплаха след заявката на руския президент Владимир Путин да го прекрати.

Премиерът Бойко Борисов поиска подкрепа от парламента, за да опита да спаси проекта за „Южен поток“, след като на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че слага край на газопровода, защото не е получил разрешение от България за строителството му и дори постави под въпрос суверенитета на страната ни.

„Надявам се да се намери консенсус, но както песимиста и оптимиста за пълната и празната чаша, от това, което чух, половината парламент не ме подкрепя при каквото и да е решение, ако съм песимист, а ако съм оптимист, знам, че половината ме подкрепя“, коментира той.

Въпреки това той призна, че се надява днес или утре сутринта депутатите да избистрят някаква позиция, пък била тя и едно изречение, защото е важна за преговорите с руската страна и с ЕС.

Парламентът обаче не прие искането на ГЕРБ да бъде приета обща декларация и така на практика Народното събрание не излезе с единна позиция за „Южен поток“.

Борисов пък се закани, ако до петък не получи договорите за проекта, да ги вземе някак, като се възползва от всичките си правомощия като премиер.

„Не е лесно да се вземат, защото имало търговска тайна, класифицирана информация и трябвало специално разрешение“, призна той, но обеща на народните представители, като види данните, да ги информира за подробностите около финансовите разчети в договорите.

Премиерът анонсира, че днес правителството ще разгледа концесиите на находищата „Силистар“ и „Терес“.

„От това, което съм чул, България ще изнася газ от тези находища и това е хубавото за бъдещите поколения, защото това е гарантирано бъдеще за българската икономика“, коментира Борисов.

Още новини четете в Dnes.bg

Всичко по темата "Южен поток" четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Това най-добре го можем - нищо да не правим! хахаха! Най-добре, както викаше Тато, да се снишим и да изчакаме да ни отмине... хаха... "храстът казал на дървото..." хахаЩе ни отминат, не бой се - и тръбопроводите, и електроцентралите, с тях и заводите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
И кво са, ще ходим при Владко бащице Путин недей така, ние сме приятели?Позицията е ясна, всеки (вкл. Русия) може да строи газопровод при спазване на правилата, на законодателството на ЕС и на българското такова, при честно и равноправно участие на страната ни в проекта. Тази позиция Е такава и не следва да се променя. След като бащицата Путин не желае да спазва правилата, а предпочита да не строи, то ние нито можем, нито искаме нещо да правим по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още