IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неплащането на осигуровки няма да се инкриминира, реши НС

Депутатите отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ с мотив, че бизнесът не е готов за промените

10:18 | 12.09.13 г. 6
Неплащането на осигуровки няма да се инкриминира, реши НС

Парламентът отхвърли промените в Наказателния кодекс, които инкриминират неплащането на осигуровки от страна на работодателя. Законопроектът беше внесен от ГЕРБ.

Текстовете обаче предизвикаха бурни реакции от страна на БСП и ДПС. От двете партии обясниха, че бизнесът не е готов за подобни промени. От ГЕРБ категорично отхвърлиха тези твърдения.

От 1997 години насам текстове за инкриминиране на невнасяне на данъци фигурират в НК. По една или друга причина обаче години наред невнасянето на осигуровки не се смята за престъпление, обясни в кулоарите на парламента вчера Владислав Горанов. По негови думи още по време на управлението на ГЕРБ, по настояване на синдикатите, е започнало подготвяне на такива текстове. "Укриването на осигурителни вноски е по-вредно за обществото дори от невнасянето на данъци", заяви Горанов.

Длъжностно лице, което избегне установяване или плащане на задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване в големи размери, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева, предвиждаха текстовете от ГЕРБ.

Когато деянието е извършено с участието на орган по приходите или регистриран одитор, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Когато задълженията за задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

Другата цел била именно да започне сериозен дебат по темата. Красимир Ципов поиска да чуе синдикатите дали сега подкрепят подобни промени в НК, както са заявили това преди.

Парламентът прие на първо четене още два законопроекта за изменение на НК, внесени съответно от Министерският съвет и от ГЕРБ. Те са почти идентични и засягат трафика на хора.

Те въвеждат изискванията на Директива 2011/36/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 5 април 2011 г. относно предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него. Предвидена е изрична правна норма, която гарантира, че компетентните органи са оправомощени да не провеждат наказателно преследване или да не налагат наказание на жертви на трафик, когато последните са били принудени да извършат престъпление като пряко следствие от трафикирането им.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ами то това е свързано и с друго! Т.е. когато човека разполага с парите да има и свобода къде да ги вложи. но за това трябва и реформи на здравна система, пенсионна система евентуално % частни партиди. Хората как си плащат месечните сметки? По този начин могат да си плащат и месечните осигуровки! Месечното плащане е изградено като навик. Да не говорим, че има и електронни начини за плащане на всичко. Дори автоматични такива. Просто толкова е забатачено всичко, че ако не няма промени из основи, съвсем скоро ни чака пълен колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Съгласен съм донакъде. Поначало това деление на осигуровките между работник и работодател е върховна и абсолютна глупост (нищо че е световна)! Тези пари така или иначе са разход за работодателя и на него в крайна сметка му е все едно с какви счетоводни лепенки ще бъдат облепени. Но не мисля, че ако се прехвърли осигурителната тежест към работника нещо ще се промени ако тези пари пак не са под негов контрол (освен, че ще се облекчи счетоводенето). Т.е. за да усети работника как те изтичат от неговия джоб, би трябвало да му се преведат на него, а той да си плаща сам осигуровките. Което, ако осигуровките са задължителни, от административна гледна точка е неефективно и безсмислено. Т.е. общо взето няма решение на проблема. Е, освен разбира се, както и ти казваш за неуката нация, да се разяснява постоянно, че данъците и осигуровките у нас, противно на рекламния мит, са огромни:http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
А може просто да прехвърлят цялата осигурителна тежест на работника. Така ще прехвърлят и отговорността към него. Защо? Защото тогава хората ще се замислят дали да почнат на сиво. Водихме спор със един коментиращ. Дали заплатата е 1000 лв. А тя е примерно 1000+200(от работодателя). Защо? Дай 1200 лв на работника и му преведи всичките 400 към държавата. Те са си негови пари. Това да задължиш работодателя да плаща половината (грубо) осигуровки на работника не значи ли, че всъщност един човек плаща за друг (поне логически) т.е. отговорността се размива! Каква е ползата и как това гарантира приходите на хазната? Това е което трябва да се замислят хората от системата. И най-вече хората които се имат за "работници" трябва да имат достатъчна грамотност къде отиват парите им. Всичките им пари! Не може с оправданието "ми аз не ги разбирам тея неща - те са отговорност на някой друг" да излизаме от ситуацията. Колкото по неука е нацията - толкова е по-бедна-което си личи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
В Русия също са били изправени пред дилемата кое е по-добре - действащ предприемач грешник или недействащ и в затвора такъв. И накрая май са решили, че затвора НЕ е по-доброто решение:"6000 руски бизнесмени излизат от затвора след амнистия...В началото на юли президентът Владимир Путин одобри плана за амнистия, по силата на който хиляди бизнесмени могат да бъдат освободени от затвора или да се прекратят водените срещу тях дела"http://banks.dir.bg/2013/08/20/news14775527.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ясно си пролича, кой стои зад сенчестия бизнес в БГ. От тези управници чакайте "кардинални" промени, ама само тогава когато сте "готови" за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Petar
преди 10 години
Що за простотия. Бизнеса не бил готов за това. А е готов винаги с двете тетрадки нали. Една за шефа и една за НАП-а. Айде теглети си заема и да се свършва. От 100 кладенеца вода ще докарате само и само да откраднете още един милиард или бяха 2 както каза ***. Сметката нямало да излезе с 1-2 милиарда :) ай сиктир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още