IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незаконна петролна рафинерия бе разкрита край Летница

В момента там има около 100 тона гориво

15:15 | 06.12.15 г. 5
Незаконна петролна рафинерия бе разкрита край Летница

Рафинерия за производство на дизелово гориво и петролни продукти е разкрита край Летница, съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков на пресконференция на мястото на нелегалната рафинерия, съобщава БТА.

Производството е ставало в сграда на бившия стопански двор, чиято собственост е на частно лице от Летница, с адресна регистрация в Левски. В момента там има около 100 тона гориво.

По оперативни данни на Териториалната дирекция на ДАНС в Ловеч от 4 декември е установен и заснет камион-цистерна с 20-25 тона, която е пристигнала в двора, в близост до сградата, разтоварила продукцията и е напуснала мястото в неизвестна посока.

Собственикът на недвижимия имот е заявил, че сградата е авторемонтна работилница. На 5 декември сутринта било преценено, че са налице достатъчно данни за извършено на престъпление от общ характер, което е наложило влизането в сградата на ангажираните с разследването служби.

Там били намерени инсталация за преработка на петролни продукти и дизелово гориво, добре оборудвани съоръжения, немалък брой цистерни, в които се съхранява, както произведеното гориво, така и тези продукти, които се докарват, за да се преработват и да излизат под формата на дизелово гориво, най-вероятно, а и други петролни продукти, добави Вълков.

Стана ясно още, че до сградата има и кладенец, който осигурява водата за охладителната система на инсталацията. Отпадъците от производството са се изхвърляли в допотопни ями.

По първоначална информация от тази рафинерия на месец са излизали не по-малко от 60 до 150 тона готова продукция, която не е ясно къде се е реализирала. Предполага се, че там са спирали леки, тежкотоварни автомобили и стопанска техника, които са ползвали тази продукция.

Образувано е наказателно производство за извършено престъпление във връзка с пускане в експлоатация на инсталация за производство и преработка на петролни продукти и дизелово гориво, без съответното разрешение и лиценз за такава дейност.

Започнали са процесуално-следствени действия, оглед на местопроизшествието, издирване на лица, които имат отношение към това производство, техни разпити. Били са иззети проби от цистерните, за да се назначат съответните експертизи, които да покажат какво точно се намира в тях - готова продукция или такава, която е необходима за производството.

Сградата в момента е запечатана. Няма задържани.

Откъде идват петролните продукти за преработка и как са отклонявани, с какви документи са превозвани, за да влизат в рафинерията и да излизат под формата на дизелово гориво, предстои да бъде изяснено. Според Вълков в хода на разследването може да излязат и доказателства за други престъпления, най-вероятно данъчни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Предполагам че нощеска са станали 80 милиона - та изведнъж им станал голям пазара и им е поевтинял дизела.Погледни цените на горивата февруари - дизела 1.95 при петрол около 50 долара и днес 2.05 при петрол около 40 и после пак ни обяснявай колко им е пораснал на немците пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 8 години
Там пристигат цистерните на Ислямска Държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
До последен дъх. А после - *** каручки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Не чак толкова ограничено, де...Разлика от 11-15 ст. на литър е нормално да има. Германия е 79 милионен пазар (по-точно 79 769 278 по данни за 2015г.) с добра покупателна способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 6
mvr0306
преди 8 години
Оказа се че вече нафтата в Германия е под 1 евро, в БГ е 2.09лв. Вместо да се радваме на конкуренцията, в България е по-правилно рафинерията да се затвори?! Докога?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още