IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има втора урна за гласуване в изборните секции зад граница

Таванът от 35 секции в чужда държава отпада само за страните в ЕС, окончателно реши парламентарната правна комисия

17:17 | 25.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В изборните секции в чужбина няма да може да се поставя втора урна за гласуване. Това решиха окончателно депутатите от парламентарната правна комисия, които приеха на второ четене последните поправки в Изборния кодекс.

Таванът за броя на изборните секции зад граница пада само за страните от Европейския съюз (ЕС). В останалите държави ограничението за максимум 35 секции остава 

Вотът "Не подкрепям никого" ще се отчита само при президентски и местни избори, но няма да се отчита при парламентарен вот, за да не се вдигне бариерата от 4%, решиха още депутатите, съобщава bTV.

Предложението за втора урна в секциите извън България беше на ГЕРБ и целеше улеснение за гласуващите българи в САЩ, Канада и Турция, където остава ограничението за разкриване на максимум 35 изборни секции.

Депутатите от ГЕРБ се въздържаха от гласуване в комисията. От Реформаторския блок бяха против втората урна, защото според тях има опасност от злоупотреби, а от ДПС определиха решението на комисията като дискриминационно.

„Всичко това се прави, за да се попречи на български граждани в Турция да гласуват - дори и електронно гласуване да разрешат, пак ще измислят нещо, за да им попречат да гласуват”, заяви Хамид Хамид от ДПС.

Повече за изборите четете тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още