IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма основание за поскъпване на лекарствата според фармацевтичния съюз

Спекулация е твърдението за скок в цените на медикаментите заради забраната на бонуси срещу продажби, каза проф. Илко Гетов

12:41 | 28.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма никакво основание и опасения за увеличаване на цените на лекарствата. Това заяви по БНР проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, по повод твърдения, че заради законови поправки това може да се случи.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов каза преди дни, че ако текстовете в проекта на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина бъдат приети с текста за забрана за отстъпки от дистрибутор към аптеки, цените ще се повишат. 

„Когато отстъпката, предоставена от производител или търговец на едро, е включена във фактурата и в цената на лекарствата, когато те се осчетоводят, тя отива за краен потребител, т.е. за пациента“, посочи Гетов.

Той нарече чиста спекулация твърденията, че цените на лекарствата ще се повишат заради промените в закона, които забраняват на аптекарите срещу определени количества продажби да получават оферти за примамливи екскурзии и предметни награди.

Забраната за бонуси и награди за аптеките, въведена с новите промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, няма да доведе до поскъпване на медикаментите, категоричен е Гетов. Обяснението е, че щом остава законовата отстъпка за лекарствата, проблем за пациентите няма.

Проф. Гетов каза, че продължава да чака решение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за друг спорен текст, останал в закона, с който пак се дава възможност за разрастването на веригите от аптеки.

По думите му няма никакво ограничение, те ще продължат да съществуват и да се разрастват. За 2015 г. само в област Пловдив са открити повече аптеки, отколкото в цяла Холандия, каза Гетов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още