IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нивото на безработица у нас е паднало под средно европейското

За първи път от 11 години равнището на безработица в България е на ниво от над 7%, каза министърът на труда Зорница Русинова

15:48 | 24.07.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За пръв път от 11 години нивото на безработица в България падна под средно европейското и е малко над 7%, съобщи в Ямбол министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Младежката безработица все още е около 13%, но и тя е спаднала с три процентни пункта в сравнение с миналата година, каза Русинова, цитирана от БТА.

По данни на Агенцията по заетостта през юни безработицата в България намалява до 8,4%. В сравнение с юни 2015 г. равнището на безработица е по-ниско с 1,2 процентни пункта.

България е сред държавите от Европейския съюз с най-силен спад на безработицата през май, показаха данните на европейската статистическа служба Евростат. За една година безработицата у нас се е понижила от 10 на сто до 7,3%. Лидер по спад на безработицата в ЕС е Кипър с понижение от 15,3% до 12%, следван от Хърватия – от 16,2% до 13,3%. След нас е Испания с намаление на равнището от 22,5% до 19,8%.

През май безработицата средно за ЕС се понижава с минималния 0,1 процентен пункт до 8,6%. Година по-рано безработицата в ЕС е била 9,6%.

По данни на Евростат в България нивото на младежката безработица се понижава до 13,8% през май спрямо 22,9% от май 2015 г. Броят на безработните младежи е намалял почти наполовина – от 43 хил. души през май миналата година до 22 хил. души през май т.г.

Относно мерките на МТСП за насърчаване на заетостта Зорница Русинова уточни, че първите промени в Закона за насърчаване на заетостта предвиждат на всеки шест месеца областните управители и работодателите по региони да дават точна прогноза какви са нуждите от работна сила. Това ще даде възможност да се насочат правилно инвестициите за обучение и квалификация.

От следващата година министерството ще стимулира т. нар. географска мобилност. Тя предвижда в продължение на една година да се поемат до 200 лв. от разходите на безработни, които са си намерили постоянна работа в друг регион, отдалечен над 50 км от мястото им на регистрация. Досега близо 2000 души са заявили желание да получат такава помощ за заетост, но с приоритет тя ще се предоставя на децата, напуснали институции.

Над 8300 младежи са се възползвали от програмата за младежка заетост, която стартира в началото на програмния период, и близо 40 процента от тях остават да работят в предприятията и след приключване на стажа им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Е как ше се качи, то не останаха хора, па камо ли безработни :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Няма никакво значение къде са си намерили работа . Важното е , че са ти теглили майната и са си отишли !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
rover
преди 7 години
Прав си. Наскоро трима мои служители си тръгнаха по средата на работното време. Разбрах, че са заминали на работа в Толиати. Работят там в завод на Рено и са много доволни от условията и заплащането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Между другото доста хора не понасят работодатели като тебе , теглят им майната и куфара !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
rover
преди 7 години
Ако си обърнала внимание, сайтът се казва "Инвестор", а не "Безработен Гладник". Оплаквания на следващото гише - сайтът на в-к "Дума", например....Чудех, защо напоследък не се чувствам комфортно. Пък то, ти си се била махнала. Мдааа, отиват си креативните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
зьцжбнм
преди 7 години
Регистрирах се само за да напиша този коментар.Не знам защо толкова ме подразнихте, то всичко е лъжи, обаче вече много нагли станахте. България е фалирала, управлява се лошо, некомпетентно от нагли крадци.Няма развитие и няма нови работни места .Просто не се регистрират като безработни и заминават в чужбина, в това число и аз .Безработна съм , но не съм регистрирана , хванах си бохчата и се махнах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Инвестора не се правете на луди ! Пишман министърката да каже колко младежи и немладежи си обраха крушите !Ей , съвсем буламача почнахте да печатите мамка му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още