IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова европейска директива ще защитава авторските права

Планират се и изключения от общите правила, най-вече в сферата на образованието

13:54 | 21.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нова европейска директива за авторските права ще хармонизира законодателставата на страните членки на Европейския съюз (ЕС), за да може да работи единният дигитален пазар.

Това съобщи във Варна Тереза Комодини, докладчик на Европейския парламент, която участва в кръгла маса, организирана от евродепутата Емил Радев (ЕНП) и Научноизследователския институт при Икономическия университет в града.

В дискусията се включиха представители на съдебната власт, библиотеките, Съюза на издателите, университетски преподаватели, предаде БТА.

"Работата по изработването на директивата трябва да приключи до средата на годината, след това предстоят  дебатите и приемането й", обясни Комодини.

По думите й проектодокументът предвижда някои изключения от общите правила за авторските права. "Те са най-вече в сферата на образованието - трансгранично и дигитално. Другото изключение е за извличане на данни и текст, защото много често тези процеси са трансгранични", поясни Комодини.

На въпрос за бъдещето на торент сайтовете, тя посочи че тази тема касае по-скоро правоприлагането.

“В тази посока също се работи за хармонизиране на законодателството и Европейската комисия е обещала до няколко месеца да представи нова директива”, посочи Тереза Комодини.

Според нея новите правила ще се стремят да се намери вариант съдържанието да се получава по легален начин, а не да се пиратства.

“Модерните технологии наложиха много промени, което изисква обновяване на регламента за авторските права в цифровото пространство", допълни Емил Радев. "Целта на директивата е да защити интересите на всички страни - творци, издатели, продуценти, интернет-платформи, потребители. Не трябва да се върви към рестрикции, потребителският пазар не трябва да се ограничава, а особено когато става въпрос за наука и библиотеки, те трябва да са максимално освободени", коментира той.

Евродепутатът е убеден, че стремежът на Европейския парламент е да се създадат лесни механизми, които не натоварват с допълнителна административна и финансова тежест събирането на таксите, както и да търсят баланса между интересите на потребителите и творците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още