IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново напрежение сред болниците заради орязани бюджети за декември

Лекарски организации са недоволни, че НЗОК е намалила парите за лечебните заведения с 15% за последния месец

14:50 | 30.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Представители на лекарски организации изразиха несъгласие с решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 28 декември за намаление на бюджетите на болниците за декември тази година, предава БТА.

На пресконференция председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев заяви, че на всички болници е бил предоставен за подписване анекс със суми, които са по-ниски от разходите, които болниците вече са направили за лечение през декември.

В декларация на сдружението се посочва, че ако са знаели за това решение на касата по-рано, вероятно биха могли да отложат лечението на част от пациентите за следващата година.

"На 28 декември обаче не можем да направим нищо, защото дейността вече е извършена. НЗОК знае това и просто ни съобщи, че работата ни няма да бъде заплатена", посочиха от сдружението.

Лекарите заявиха, че парите, които НЗОК няма да плати, са средства за здравноосигурени пациенти и за заплати за медици.

Медиците казаха, че не са получили никакви обяснения за решението на касата. 

"Искаме да знаем, защо правителството гласува 15 млн. лв. за ремонт на болница "Лозенец", което е неразрешено държавно подпомагане, но не предложи актуализация на бюджета на НЗОК, с която да бъде заплатена извършената от нас дейност", питат още те.

Лекарите предупредиха, че положението в здравеопазването става все по-лошо - все повече лекари и сестри отиват в чужбина, а след тях вече вървят и пациентите.

Политиката в сферата е деструктивна, заяви д-р Стоян Бориславов, секретар на Българския лекарски съюз (БЛС). Според него има много силна намеса на държавата в работата на НЗОК, която би трябвало да е независим орган.

Това, че болниците ще получат по-малко пари от Здравната каса за декември, отколкото за ноември, стана ясно вчера.

Междувременно във връзка с твърдения, че бюджетите на болниците за декември са намалени с 15 на сто спрямо предишните месеци НЗОК вчера информира, че според Закона за бюджета на касата дейността, извършена от болниците през декември, се заплаща през януари със средства, заложени в бюджета на фонда за 2017 г. Освен това е определен нов ред за разпределение на средствата, предназначени за болниците. При изготвяне на правилата е залегнал принципът определянето на месечните стойности за дейностите на болниците за декември 2016 г. да се извърши на база изчислената средномесечна стойност на заплатената им дейност за септември, октомври и ноември 2016 г.

Според изчисленията на Касата за декември болниците ще получат с 2,5% по-малко, а не с 15%, както твърдят лечебни заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още