IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезщетението на туристи при провал на резервация още не е напълно гарантирано

Министерството на туризма готви промени в закона за по-пълна защита, които ще се обсъждат наесен

17:33 | 11.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Туроператорската застраховка, гаранционен фонд или банкова гаранция ще гарантират пълното обезщетение на туристите при текущи проблеми или при фалит на туроператор. Такава промяна планират в законодателството от Министерството на туризма. 

Те са част от Закона за турзима, който ще влезе за обсъждане в Народното събрание през есента и се очаква да се гарантира още по-пълната защита на потребителите.

Това става ясно от коментар на пресцентъра на Министерството на туризма във връзка с казуса с казуса с туроператора „Мадес груп“, за който е подаден сигнал, че е ощетил туристи. Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП) следят развитието на случая. 

Според действащото в момента законодателство Комисията за защита на потребителите (КЗП) е органът, контролиращ дейността на туроператорите, уточняват от Министерството на туризма. 

При нужда туристите, подали сигнал, че още не са получили парите си за неосъществени почивки в Гърция, резервирани при туроператора, ще бъдат защитени с всички възможни механизми на съществуващото българско законодателство, гарантира и министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Във ведомството е постъпил сигнал от туристи, че заради дублиране на резервации им е отказано настаняване в хотел „Villa Natassa Hotel 2*“, остров Тасос в Гърция, а средствата за неосъществената почивка не са им върнати, поясняват от Министерството.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила проверка на туроператора „Мадес груп“. Представители на туроператора са обещали, че средствата за почивката на туристите ще бъдат възстановени. От „Мадес груп“ са обяснили, че дублирането на резервации се е получило, защото в Гърция те работят с местен туроператор и не е по тяхна вина.

От фирмата твърдят, че са предложили на туристите настаняване в по-висококатегориен хотел, но част от тях първоначално отказали.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още