IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят се промени в механизма за отстъпки за лекарствата

Мерките за ограничаването на разходите за лекарства трябва да се случат след широко обществено обсъждане, каза д-р Нигяр Джафер

10:56 | 26.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички мерки, които подобряват контрола на разходите за лекарства, трябва да се подкрепят, но след широко обществено обсъждане. Това каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, член на парламентарната Комисия по здравеопазване.

Тя коментира предложенията на Здравната каса лекарите да изписват най-евтиното лекарство, което се покрива от фонда, ако не е в ущърб на пациента, и за въвеждане на гъвкав механизъм за договаряне на отстъпки.

По думите на Джафер всички мерки, които са в посока по-добър контрол, трябва да се подкрепят. Тя обаче подчерта, че идеята за изписване на най-евтиното лекарство няма как да бъде осъществена само от НЗОК, дори от Надзорния съвет като решение, а трябва да бъде подкрепена от Министерството на здравеопазването и от парламента, ако има нужда от такава промяна. Промяната трябва да бъде и широко дискутирана и с пациентските организации, преди да се вземе подобно решение, каза Джафер. 

По думите й прогенеричната политика в Европа има много широко застъпничество, но от друга страна всеки пациент има право да бъде лекуван с най-доброто познато лекарствено средство към момента. В тази посока е нужна цялостна концепция на Министерството на здравеопазването, категорична е Нигяр Джафер. 

Договарянето на отстъпки за лекарствата от фармацевтичните компании дадоха добър резултат, каза още депутатът – за тази година касата очаква 110 млн. лева от отстъпки, посочи тя. Но призна, че се мисли в посока промяна на работещия от около година модел за отстъпки в цените. Обсъжданата от НЗОК идея е за гъвкаво договаряне на отстъпки за лекарствата – за създаване на портфолио от медикаменти, по които да се дават отстъпки на фонда, поясни Нигяр Джафер. По думите й трябва да се мисли в тази посока, за да не се стига до изтегляне на лекарства от пазара. Само за последната година над 300 медикамента са изтеглени от българския пазар.

Друг проблем, който стои на дневен ред, е паралелният износ на лекарства, каза още депутатът.

Много внимателно обаче трябва да се преценяват мерките в тази пазарна ниша, за да не се подлага на риск животът и здравето на пациентите, посочи Джафер.

Тя коментира, че идеята за смесителни системи за онколекарствата в болниците с химиотерапия ще дадат добър ефект, но технически трябва да се прецени какви са нуждите за всяко лечебно заведение. Здравната каса задължи до 1 януари 2018 година онкоболниците да въведат автоматизирано приготвяне на лекарства, тъй като 25% от медикаментите, които са за подобни терапии, се изхвърлят.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване, с която лекарите да предписват най-евтиното лекарство от тези, които касата покрива и могат да се предписват за конкретно заболяване, пише в. Сега.

Надзорният съвет одобри предложението в закона да се запише, че лекарите "предписват лекарствен продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукт". Същевременно обаче не е приет текст за поощрения или санкции за неспазване на новото изискване.

От НЗОК признават, че няма как да накарат лекарите задължително да избират най-ниската цена, още повече че при различните пациенти едно и също лекарство може да има различен ефект. Освен това списъкът с препаратите, които НЗОК плаща, се актуализира на всеки две седмици и е малко вероятно лекарите да следят дали не се е появил по-евтин медикамент.

Друга мярка, която предстои да бъде предложена, е централизирано договаряне на онколекарствата в болниците. "Единият вариант е лекарствата да бъдат договаряни централно от Министерството на здравеопазването, другият е да продължи досегашната практика с отстъпките", коментира шефът на надзорния съвет Кирил Ананиев.

НЗОК не се е отказала да предложи отново промяна, която веднъж бе отхвърлена заради острото недоволство на лекарското съсловие. Става дума за текст, според който договор на лечебно заведение може да бъде прекратен и преди съдебно решение, ако болницата обжалва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още