IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинска полиция ще глобява с фиш при неправилно паркиране

Това ще е възможно, ако СОС приеме нова наредба за организация на движението в столицата

15:31 | 21.10.14 г. 1
Общинска полиция ще глобява с фиш при неправилно паркиране

Глоби с фиш от 20 до 50 лв. за неправилно паркиране ще може да налага освен МВР и Общинска полиция, съобщи пред журналисти Зафир Зарков от транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС), цитиран от БТА. Съгласно Закона за движение по пътищата се предвиждат нови възможности за санкциониране на нарушители при паркиране в градинки, паркове и тротоари. 

Промените ще станат факт, ако Съветът приеме новата наредба за организация на движението в столицата, която ще бъде разгледана на предстоящата сесия на 23 октомври.

Изработването й се налага, защото сегашната е променяна многокрактно през годините, нестабилна е в съдебно отношение и често е предмет на жалби от страна на граждани.

Наредбата предвижда още стикер за локално платено паркиране на стойност 150 или 100 лв. в зависимост от зоната да могат да закупят и живеещите по настоящ адрес. Цената остава същата за притежателите на допълнителен автомобил. Сега стикер за втора кола е на тройна цена, отбеляза Зарков.

Друга новост по думите му е възможността за безплатно паркиране до 10 минути в синя и зелена зона с талон, който ще бъде предоставян от служителите на Центъра за градска мобилност.

Гражданите ще въвеждат часа на паркиране на талона и ще го поставят на предното стъкло на автомобила, обясни Зарков.

Талонът ще е за многократна употреба, на него няма да е обозначена дата, но той няма да може да се използва за няколко последователни паркирания.

Паркингът около стадион "Васил Левски" в Борисовата градина да стане зелена зона, предвижда още новата наредба. Получени са множество сигнали от граждани за безразборно паркиране и спиране дори по алеите на парка, мотивира предложението Зарков.

Що се отнася до техническия контрол на зоните, новата наредба предвижда те да могат да бъдат изпълнявани както от общинско предприятие, така също и от търговско дружество, което отговаря на критериите на Закона за обществените поръчки.

Центърът за градска мобилност е 100% собственост на Столичната община и отговаря на всички условия според закона да извършва дейността си, каза Зафир Зарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lareman
преди 9 години
звучи добре като идея-като изпълнение ще видим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още