IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват "минен ренесанс" в Родопите

Има заявен интерес за отваряне на нови рудници и над 1 млрд. лв. инвестиции, сочи доклад

14:54 | 26.11.14 г.
Очакват "минен ренесанс" в Родопите

Родопите са в навечерието на "минен ренесанс" заради високите борсови цени на металите. Това показват данните от доклад за социалната икономика на рудодобива в Родопите, чиито автори са журналистите Димитър Събев и Руслан Йорданов, с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт".

Само в двата най-големи проекта за рудодобив - на злато до Крумовград и на волфрам до Велинград - са планирани инвестиции в размер на 400 млн. лв. Има и заявен интерес за отваряне на дузина нови рудници и над 1 млрд. лв. инвестиции, каза Димитър Събев, цитиран от БТА.

Към момента в Родопите действат 10 рудника и 4 обогатителни фабрики. Крайната преработка на металния концентрат се извършва в КЦМ-Пловдив. По думите на Събев днес в рудниците и фабриките са заети 2700 души, което е равно на около 20% от нивото на голямото социалистическо предприятие ГОРУБСО през 1989 г.

Проучването на Събев и Йорданов показва, че към 2012 г. разходите за възнаграждения в родопския рудодобив възлизат на 23,46 млн. лв., което съответства на 808 лв. месечна работна заплата. Според авторите заплащането е сравнително високо за региона, но е ниско за естеството на миньорския труд.

Още по-трудно е положението на жените, които намират работа почти единствено в шивашки цехове при лоши условия и мизерно заплащане.

Размахът на рудодобива в годините на социализма води до бързо демографско и социално развитие на Родопите, но това развитие се оказва твърде неустойчиво, констатират авторите. То е свързано със сериозни екологични поражения и нанася чувствителни поражения върху здравето на населението. В много региони - като инвестиционното намерение за добив на волфрамова руда край Велинград или на злато край Крумовград, рудодобивът застрашава развитието на туризма и биоземеделието, заключават авторите на доклада.

Сред препоръките на Събев и Йорданов са провеждане на цялостен здравен мониторинг на населението в общините Мадан, Рудозем, Златоград, Лъки, Маджарово и Кърджали; създаването на Национална минно-спасителна служба с подразделения в големите рудодобивни центрове, както и възстановяване на ежегодните профилактични здравни прегледи на миньорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още