IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Над 58% от жителите на Трън не искат добива на злато

Гласувалите в местния референдум на 11 юни са повече от 40% от гражданите с избирателни права

14:01 | 21.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Община Трън</em></p>

Снимка: Община Трън

58,41% от гласувалите на местния референдум в Трън, касаещ бъдещия добив на злато, са гласували против възможността Общинският съвет да одобри планове, които да определят територия за добив и преработка на метални полезни изкопаеми.

Това обяви председателят на Общинския съвет на Трън Тодор Исаев в публикация на страницата на общината след проведеното допитване до жителите на града.

Гласувалите в местния референдум на 11 юни са повече от 40% от гражданите с избирателни права в Община Трън, като над 58% от тях са отговорили с „ДА“ в действителните бюлетини, пише в съобщението.

От 3563 жители на Трън, които са с право на глас по избирителните списъци, 2081 не са подкрепили добива на злато на територията на общината. 

Решението за допитването беше взето на заседание на Общински съвет на Трън, проведено на 21 април 2017 г., във връзка с предложението за инвестиционно намерение и предстояща експлоатация на находищата в Община Трън и вследствие на създаденото обществено напрежение по темата. 

Междувременно фирмата "Евромакс сървисиз" ЕООД, чието е инвестиционното намерение за добив на златна руда в района на Трън, разпространи до медиите позиция, в която заявява, че "приема резултатите от местния референдум в Трън като очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население". По-късно компанията се отказа от плановете си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още