IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът атакува в Конституционния съд тавана от 35 секции в чужда държава

Мая Манолова подаде жалба въпреки намерението на ГЕРБ да внесат поправки, с които ограниченията да отпаднат

13:10 | 17.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова изпрати жалба до Конституционния съд, с която атакува два текста от Изборния кодекс. Става дума за ограниченията, които са въведени за броя на избирателните секции в чужбина.

Манолова коментира пред журналисти, че в момента действащата изборна разпоредба от една страна задължава разкриването на секция там, където са събрани повече от 60 подписа, а от друга страна, ограничава разкриването на повече от 35 избирателни места в чужда държава, съобщава БТА. 

Според Манолова ограничението на броя на секциите ще затрудни сънародниците ни зад граница да упражнят правото си на глас. Омбудсманът дава пример с Великобритания, където има над 7 хиляди подадени заявления за гласуване, но секциите ще бъдат 35, както е по закон, въпреки че има възможност да са поне с десетина повече, допълва bTV.

Манолова  ще настоява конституционните магистрати да се произнесат спешно за тавана на секциите в чужбина.

Очаква се на насроченото за утре заседание на Народното събрание Изборният кодекс отново да влезе за обсъждане в пленарната зала - три седмици преди датата на самия вот. 

Ще се разгледат три предложения за изменения. Първото е за отмяна на методиката за изчисляване на резултатите от президентските избори, свързани с гласовете "не подкрепям никого". Второто засяга броя на секциите в чужбина, които според предложението на АБВ трябва да бъдат увеличени от 35 на 55. Реформаторите пък настояват за пълното отпадане на ограничението.

Очаква се ГЕРБ днес да предложи отпадане на тавана от 35 секции в чужда държава, които бяха записани в Изборния кодекс, за да може то да бъде обсъдено на извънредно заседание на правната комисия във вторник. Това съобщи пред bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов тази сутрин.

В събота Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на изборите на 6 ноември в чужбина да бъдат открити 301 секции в 72 страни. Така 34 хил. българи, желаещи да гласуват в чужбина, ще могат да дадат вота си в общо 301 секции въпреки рекордния брой подадени заявления.

Най-много - по 35 - ще бъдат те в САЩ, Великобритания и Турция. Това е максималният брой, който позволява законът. В Испания секциите ще са 27, в Гърция - 13, а във Франция - 10. Броят на секциите в Италия и Франция е под условие, защото приемащата държава трябва да даде съгласието си за това.

Президентът Росен Плевнелиев изрази в неделя готовност да сезира Конституционния съд, ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс. Той призна, че с казуса с квадратчето "Не подкрепям никого" има проблем.

Още по темата за изборите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още