IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев е готов да сезира Конституционния съд заради Изборния кодекс

Това, че аз съм първият държавен глава, който системно и категорично се противопостави на руския президент, не ме прави ястреб, коментира президентът

10:42 | 16.10.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Росен Плевнелиев. <em>Снимка: пресцентър на президентството</em></p>

Росен Плевнелиев. Снимка: пресцентър на президентството

Държавният глава Росен Плевнелиев съобщи, че е готов да сезира Конституционния съд, ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс. Той призна, че с казуса с квадратчето "Не подкрепям никого" има проблем.

„Този проблем трябва да бъде решен в НС възможно най-скоро. Ако народните представители не вземат своето отговорно решение, за да се реши проблемът, като държавен гласа съм готов да действам в рамките на своите правомощия – да сезирам КС", заяви Плевнелиев в интервю за bTV.

„Не подкрепям никого" е действителен глас и се брои при определянето на избирателната активност, но от друга страна се изключва при отчитането на резултата от вота, което на практика го превръща в недействителен.

Противоречието бе записано в обнародваните на 26 май промени в Изборния кодекс, с които в България се въведе задължителното гласуване. 

Плевнелиев призова народните представители да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите от изборите. "Проблем има и той е очевиден. От една страна един и същи глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато зачеркне „Не подкрепям никого", същевременно този глас става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати", обясни президентът и подчерта, че този проблем трябва да бъде решен в парламента възможно най-скоро. 

Проблем има и той е очевиден. От една страна един и същи глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато зачеркне „Не подкрепям никого", същевременно този глас става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати

„Едно нещо много ме притеснява: всеки път в последния момент преди правеното на избори все има някаква неразбория, всеки срещу всеки. Политическият елит и партиите трябва да си даваме сметка защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите. Винаги в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство. Апелирам към народните представители да направят така, че това повече да не се повтаря", допълни държавният глава.

„България няма нужда от извънредна нестабилност“. Така Плевнелиев коментира проблемите на управляващата коалиция и заканата на премиера Бойко Борисов, че вторник ще бъде „ден разделен".  По думите му проблемите са очевидни, но не бива да се замитат под масата. „Нужни са устойчиви решения. Надявам се емоциите да останат настрани. Нормално е понякога да имаме различни позиции", коментира той.

Плевнелиев препоръча още политиците да се научат, че този с различна позиция не е враг.
"Ще ми се на президентските избори да се гледа като на избор на държавен глава, а не на пренареждане на партийните редици", коментира още той по повод предстоящия вот.

Във връзка с обявеното от премиера, че ако ГЕРБ не е първа политическа сила на първи тур на президентските избори, правителството ще подаде оставка, президентът поясни, че има много коректни взаимоотношения с министър-председателя и че е изразил пред него своето несъгласие, че се вкарва елемент на нестабилност. "Нашият премиер е горд човек, състезателен човек. Той е спечелил не една битка и продължава да иска да печели", каза държавният глава и уточни, че крайната думата е на народа.

Според него, ако народът предпочете някой друг, е морално и достойно тази политическа формация да преосмисли позициите си. Държавният глава подчерта, че му се иска президентските избори да не доведат до това правителството да падне.

Плевнелиев призна, че с премиера са имали несъгласия по много въпроси, и даде пример с казуса „Марковска”, „назначаването на един олигарх за шеф на държавна служба”, казуси, свързани с външнополитически аспекти на дейността на държавния глава. 

Това, че аз съм първият държавен глава, който системно и категорично се противопостави на руския президент, в никакъв случай не ме прави ястреб, а човек и политик с позиция

Нормално е да има разлики, ненормално е те да водят до блокаж и политически войни, категоричен беше той.

„Това, че аз съм първият държавен глава, който системно и категорично се противопостави на руския президент, в никакъв случай не ме прави ястреб, а човек и политик с позиция“. Така Плевнелиев отговори на критиките на Борисов, че е влошил отношенията ни с Русия.

„Не виждам нито едно доказателство и симптом, който да ме накара да променя отношението си към това, което президентът на Русия направи. Ще продължавам да се надявам, че нещата ще се подобрят, но моите оценки са постоянни и добре аргументирани”, подчерта държавният глава.

„На един президент не му отива да бъде послушен, отива му да действа независимо и по съвест, така действах и аз, така и ще продължавам и до края на мандата си“, увери Плевнелиев.

„Отива на един държавен глава да направи президентска библиотека, в която да се посочи обективно постигнатото от всеки един от президентите, а не да ги плюе. На един държавен глава му отива да направи Съвет на президентите, а не да се кара с тях; отива му да пази Конституцията, а не да се опитва да я изнасили с идеи за трети мандат”. По този начин Плевнелиев коментира критиките от страна на бившия държавен глава Георги Първанов.

„Научил съм много от президентите Желев и Стоянов, но това, което научих от президент Първанов, ме караше да правя точно обратното. Той назначаваше постоянно агенти на „Държавна сигурност” навсякъде, аз не назначих нито един”, посочи Плевнелиев.

Държавният глава беше категоричен, че страната ни не се е изложила, когато е сменила в последния момент Ирина Бокова с Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН.

„България направи внимателен анализ на действията, на ситуацията, в която се намирахме, на посланията, които изпратиха всички, от които зависи изборът на тази много висока позиция в световната политика. Българското правителство не може да бъде упреквано”, убеден е президентът.

По думите му в състезанието е имало две българки, които са се представили достойно на международната сцена.

„Българското правителство не носи никаква отговорност, че принципите да бъде жена от Източна Европа бяха тотално погазени от големите в Съвета за сигурност”, заяви той.

„Имах своите и лични причини, за да не искам втори мандат веднага след първия”, коментира още в разговора с Жени Марчева Росен Плевнелиев.

„Ако ГЕРБ ме бяха категорично подкрепили и застанали плътно зад мен, това нямаше да промени ситуацията, в която аз се намирах към този момент от гледна точка на личните причини, които имах. За мен беше отдавна ясно, че втори мандат няма има“, отбеляза той.

По думите обаче това по никакъв начин не го отклонява да работи на високи обороти до последния ден.

Държавният глава беше категоричен, че ще гласува на референдума, който ще се проведе с президентския вот, като коментира и критиките от „Шоуто на Слави”, след като изпрати част от въпросите в допитването на Конституционния съд.

Не гледам това шоу. Гледах едно интервю на този български телевизионен водещ в сутрешния блок на bTV, където КС се хулеше безобразно

„Не гледам това шоу. Гледах едно интервю на този български телевизионен водещ в сутрешния блок на bTV, където КС се хулеше безобразно, където се говореше, че демокрацията е власт на мнозинството“, посочи Плевнелиев.

„Демокрацията е власт преди всичко на правото, не един да доминира над другия, а е баланс между всички. Ако не сме научили тези уроци, не ни и приляга да проповядваме антидемократични тези пред целия народ“, каза още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Наистина жалко за президента "обединител" , за още един мандат щеше да успее да обедини всички българи срещу себе си...и да понаправи още за себе си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
Sakamano
преди 7 години
Приятно е да четеш мненията на интелигентен политик. Жалко, че няма да се кандидатира за още един мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Какво ли би било отношението на г-н Плевнелиев към Русия , ако България беше независима , тъй като в момента не е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Иборът е Цецка vs Орешарски и ще го продадат на електората като по-малкото зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
А къде спа, когато го приемаха? Ама са се нас*али да не им секне на всички далаверата с купени гласове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
*** обида ли е ...щото цитирам "президента" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Това, че аз съм първият държавен глава, който системно и категорично се противопостави на руския президент, не ме прави ястреб, коментира президентът."Точно , никакъв ястреб , ами пинчер , който се скъсва от лай в близост до господаря си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Гари
преди 7 години
Тъй като парламентът очевидно няма да промени изборния кодекс, кога мисли Плевнелиев да сезира КС? Може би в деня преди изборите, за да няма време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
На един президент не му отива да бъде послушен, отива му да действа независимо и по съвест, така действах и аз, така и ще продължавам и до края на мандата си, увери ПлевнелиевЕ на туй народът казва "тепегьозлък" или дебелоочие ! Плевелиев независим !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още