IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: 34 хил. българи гласуват в 301 секции зад граница

Най-много секции - по 35 - ще има в САЩ, Великобритания и в Турция

11:40 | 16.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Окончателно 34 000 българи, желаещи да гласуват в чужбина, ще могат да дадат вота си в общо 301 секции. Въпреки рекордния брой подадени заявления Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на изборите на 6 ноември в чужбина да бъдат открити 301 секции в 72 страни.

Най-много - по 35 - ще бъдат те в САЩ, Великобритания и в Турция. Това е максималният брой, който позволява законът.

В Испания секциите ще са 27, в Гърция - 13, а във Франция - 10.

Броят на секциите в Италия и Франция е под условие, защото приемащата държава трябва да даде съгласието си за това.

Междувременно през следващата седмица Изборният кодекс отново ще влезе за обсъждане в пленарната зала - три седмици преди датата на самия вот. 

Ще се разгледат три предложения за изменения. Първото е за отмяна на методиката за изчисляване на резултатите от президентските избори, свързани с гласовете "не подкрепям никого".

Второто засяга именно броя на секциите в чужбина, които според предложението на АБВ трябва да бъдат увеличени от 35 на 55. Реформаторите пък настояват за пълното отпадане на ограничението.

Президентът Росен Плевнелиев изрази в неделя готовност да сезира Конституционния съд, ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс. Той призна, че с казуса с квадратчето "Не подкрепям никого" има проблем.

Всичко по темата за изборите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
В чужбина живеят над 1 милион българи и като гледам че само 34 х искат да гласуват ми става тъжно Много от тях рано или късно ще се върнат в България и съдбата им ще зависи от това дали са гласували и за кого са гласували Какво ще им отнеме едно гласуване -два или три часа от една неделя на няколко години Това е тъжно за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още