IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът внася законодателни промени срещу некоректни работодатели

Забрана за прехвърляне на фирма при неизплатени заплати и осигуровки са сред предложенията на обществения защитник

18:30 | 21.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Първите законодателни промени, които националният омбудсман подготвя и планира да внесе в Народното събрание, ще бъдат срещу некоректни работодатели, които не се разплащат със своите служители. Това обяви омбудсманът Мая Манолова, цитирана от пресслужбата на институцията.

Законодателните предложения, които омбудсманът подготвя, са свързани с въвеждането на ясни забрани да не се прехвърлят фирми, ако работодателят не е изплатил задълженията към работниците си.      

Манолова съобщи, че още през следващата седмица ще организира обществена дискусия, на която ще покани всички институции, които имат ангажимент към спазването на трудовото законодателство, както и работници с нарушени права.

Омбудсманът ще предложи промени за удължаване на срока за обезщетения от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия до 1 година, защото по думите й към момента той работи фиктивно. 

Днес Манолова за пореден път се срещна с протестиращите работници от фирма „Абонданца“ в Дупница, където въпреки сключеното споразумение за разсрочено изплащане на трудовите им възнаграждения с представляващия фирмата италианец Луиджи Каприоти и до момента те не са получили нито стотинка. 

Омбудсманът подчерта, че е готова да сезира и Конституционния съд срещу текстове, които защитават работодателите и ощетяват работниците.  

„Това е нагла експлоатация на труда на български граждани, нарушение не просто на българското законодателство, а на конституционни норми, които казват, че правото на труд трябва да бъде възнаградено съобразно свършената и положена работа“, заяви Манолова.

По думите й има много работодатели, които не си плащат дължимите възнаграждения, прехвърлят се фирми, обикновено на хора без всякакви доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
T3
преди 7 години
Интересно ми е как търговският регистър ще проверява дали има задължения към служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още