IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осма жертва на взрива в Хитрино

Обявено е бедствено положение в шуменското село, ситуацията остава опасна

16:39 | 11.12.16 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Взривът в шуменското село Хитрино взе осма жертва. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов, който участва в организирания кризисен щаб в шуменското село, съобщава БНР.

Тялото на 18 годишно момче от близкото село Тимарево е открито късно снощи. Младежът е бил затрупан от отломките на гарата.

По данни досега загиналите бяха седем, а 29 тежко ранени.

Продължава източването на взривоопасните продукти от цистерните. Прехвърлянето на съдържанието на една цистерна отнема около 3-4 часа. Очакват се два големи крана от Румъния, които да подпомогнат работата на специалистите. Ще се работи денонощно, но въпреки това срокът за окончателното завършване на работата е около 10 дни. Според премиера не трябва да се бърза, защото това би довело до риск, пише БТА.

По-рано днес в Хитрино бе обявено бедствено положение. То ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните, стана ясно по време на заседание на областния кризисен щаб в Шумен. Влизането в евакуираното село е забранено. 

Ситуацията в Хитрино остава опасна - от две от авариралите 4 цистерни изтича газ. Товa затруднява прехвърлянето на горивото и обезопасяването на района. Това обявиха по-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов. Влизането в селото е забранено заради опасност от обгазяване. Бъчварова призова хората да не правят опити да стигат до опасните зони. Постъпите към селото са блокирани.

Всички  шуменски общини ще дарят по 5 000 лева за пострадалите в Хитрино. За това са се договорили кметовете след днешното заседание на Областния кризисен щаб в Шумен.  

Междувременно от ръководството и служителите на "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД изказват най-искрени съболезнования на близките на загиналите и съпричастност към всички пострадали при инцидента в село Хитрино в съболезнователно писмо, адресирано до кмета на село Хитрино и до всички пострадали и близки на загиналите. 

В писмото до медиите се отбелязва, че "причините за инцидента са в процес на изясняване от страна на компетентните органи, които събират доказателства за изясняване на всички факти и обстоятелства от значение за случая, който е изключително комплициран и сложен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още