IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите от излишъка отиват в Северозапада, смесените региони и за АМ "Хемус"

По думите на Владислав Горанов излишъкът е плод на ръста на икономиката

17:10 | 30.07.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителството ще вложи приоритетно парите от излишъка в Северозапада, смесените региони и магистрала “Хемус”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с кметовете от Търговищка, Разградска и Шуменска области, в която се включи и финансовият министър Владислав Горанов.

Според министър-председателя всичко това е възможно, защото към юли тази година Министерството на финансите има събрани 200 млн. лв. повече в бюджета. В сравнение със същия период на 2015 г. сумата е с 1,5 млн. лева по-висока.

"На базата на това си позволяваме да финансираме жизнено важни за кметовете проекти за подобряване на живота на хората", коментира Борисов.

Той изрази съжаление, че през предишния мандат не е постигнат синхрон между министрите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, какъвто има сега между Министерството на вътрешните работи и Министерството на финансите.

"Резултатът е видим. Освен да намалим дефицита, всичко което излезе над чертата ще отиде при кметовете от тези региони",обобщи премиерът.

По думите на Владислав Горанов излишъкът е плод на ръста на икономиката.

“Миналата година отчетохме 2 млрд.лв. повече спрямо 2014 г .и ако се сумират с тази - имаме 3,5 млрд. лева ръст, плод на усилията на държавата", заключи той.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов изрази притесненията си, че в България безработните не искат да работят, а същевременно инвеститорите имат голяма нужда от работници. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 24 rate down comment 4
ivanrog
преди 7 години
Не ми се разглежда статистика на МФ, но да работим с числата от тая статия: 1. има 200 млн. повече в бюджета (от планираното), но в началото на годината имаше едни 500(по спомен) повече, заради едни фондове, т.е. към средата на годината вече 300 млн ги няма. Подмятането на едни чесла 1,5 и 3 млрд. е най-малкото смешно, все пак съвсем скоро се появи нов данък и се изтегли нов заем.П.п Много ми е интересно с какво право, подрепящите тая политика се оппрделят като десни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
studioaa
преди 7 години
А защо всички мълчат за очертаващия се дефицит на НЕК от около 2 млрд. лева за 2016? Значи само той нулира всички ефекти на подобреното събиране на данъци и причината за него е енергийния съюз. Борисов се страхува дори да намекне нещо негативно за кукловодите от брюксел и берлин, а се е изпуснал, а са го сменили с някой друг. Този излишък е прах в очите на наивния гласоподател при положение, че за пореден път истинските проблеми се прикриват, а не се търси решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
power grid
преди 7 години
Приказки голи приказки.Къпане в сладка вода.За 30 годин демокрация у Плевен смениха 20 тролея и те тава.Улиците са в окаяно състояние дупки кръпка връз кръпка вълни коловози.В Плевен няма нито една улица без кръпки дупки и която да не е на вълни.90% от улиците са с асфалт от времето на Бай Тодор.Тук таме е останал малко асфалт върху белите камъни и стои като кръпки.В жилищните квартали до блоковете и пред тях е ужас асфалт няма.Миналата седмица бях в Пловдив а там нещата са други няма кръпки няма дупки няма вълни.Градът е много добре.Плевен Враца Ловеч Монтана Габрово Видин и Русе са ликвидирани именно благодарение на този *** който лъже хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
ТИЯ са аджамии във финансите, щом изневиделица и неочаквано им идват "излишни" пари. Но са майстори в краденето, та няма опасност дефицитът в бюджета да бъде попълнен от тия пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още