IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ прогнозира бюджетен излишък от 3,7% от БВП в края на юли

В края на юни излишъкът възлиза на 3,086 млрд. лв. спрямо излишък от 789,5 млн. лв. година по-рано

19:11 | 29.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Към края на юли Министерството на финансите очава излишък по консолидираната фискална програма (КФП) от 3,7% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2016 г. Високите резултати ведомството отдава основно на ръста на данъчните приходи и отложени разходи.

На касова основа към края на юли се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде положително в размер на 3,267 млрд. лв. (3,7% от прогнозния БВП), се казва в съобщение на ведомството, базирано на предварителни данни. 

Според специалистите на ведомството в края на годината дефицитът ще е по-малък от планирания.

Към края на юни излишъкът беше 3,086 млрд. лв., а към края на юли 2015 г. - 789,5 млн. лв. (0,9% от БВП).

Значителното превишение на приходите над разходите по КФП за първите седем месеца на годината се дължи според министерството от една страна на положителното развитие при приходите, а от друга - на сравнително ниското изпълнение на разходите в резултат на отлагане на голяма част от инвестиционните разходи за последното тримесечие на годината.

За повишението на приходите допринасят основно данъчните и неданъчните приходи по националния бюджет и възстановените средства от Европейската комисия за сертифицирани разходи по Оперативните програми и фондове на ЕС за стария програмен период 2007-2013 г. (реално извършени в края на 2015 г.) и получените авансови плащания по програмите за новия програмен период 2014-2020 г. в частта на помощите.

Ефектът от текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средствата от ЕС върху салдото по КФП е значителен, като излишъкът по европейските средства е в размер на 1,7% от прогнозния БВП.

Добрите параметри по изпълнението на приходите и липсата на сериозен натиск от страна на разходите до момента дават основания да се очаква, че в годишен план ще може да се реализира по-голямо от планираното подобрение на бюджетния дефицит, прогнозира финансовото министерство.

Приходите и помощите по КФП към края на юли 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 20,54 млрд. лв. (62,2% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2015 г. се отбелязва ръст от 1,520 млрд. лв. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1,594 млрд. лв. Изпълнението на постъпленията от помощи спрямо разчета за годината е 85.9%.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската в бюджета на ЕС) към юли 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 17,273 млрд. лв., което е 49,6% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 18,230 млрд. лв.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към юли 2016 г. от централния бюджет, възлиза на 467 млн. лв. 

Размерът на фискалния резерв към 30.06.2016 г. е 14,1 млрд. лв., като 12,6 млрд. лв. са депозити на фискалния резерв в БНБ и банки, а останалите 1,5 млрд. лв. са вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Аре стига с тези урвенски номера. Бюджетен излишък имало, а годината ще завърши с дефицит 3%. А "бюджетният излишък" се смята за извънбюджетни средства и се похарчва безотчетно за простолюдието. От "застрахователи" толкоз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още