IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на сливания и придобивания в България се раздвижва

Българските компании са в етап на растеж и активно разрастване на операциите си, посочват от EY

12:12 | 27.10.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сериозно раздвижване на пазара на сливания и придобивания (M&A) в България през първата половина на годината отчитат от консултантската компания EY в свой доклад.

"У нас има все повече компании, които са интересни за стратегическите планове на инвеститорите. Продажбите на български компании, които дават достъп до пазарен дял, стратегическо интересно технологично решение, бизнес модел или иновация, която би могла да се внедри от по-голям пазарен играч, вече не са единични случаи", коментира ръководителят на отдел "Финансови консултации по сделки" в EY България Диана Николаева.

Данните показват, че 82% от сделките в България в този период са реализирани от стратегически инвеститори. От консултантската компания посочват за пример сделките за Болница "Токуда" и "Сити Клиник", които бяха придобити от регистрираната в Холандия "Аджъбадем Сити Клиник".

В периода у нас са осъществени 22 сделки на стойност 600 млн. долара. Броят на сделките намалява минимално - през първото полугодие на 2015 година те са били 22, а стойността се запазва без промяна. 

В топ 3 на най-съществените сделки в България за полугодието е и покупката на Агенция за събиране на вземания АД от страна на B2Holding, регистрирана в Норвегия.

Традиционно инвеститорите на българския пазар са местни компании или частни инвеститори, които познават особеностите на пазара. В периода януари - юни 2016 година 45% от сделките имат точно такъв характер - и купувачът, и продавачът са български компании. Едва 10% от сделките са "изходящи" - български компании купуват компании извън страната.

"Този тип сделки са индикативни и показват, че българските компании са в етап на растеж и активно разрастване на операциите си", уточняват още от EY.

Данните показват, че активността на пазара по сливанията и придобиванията в Централна и Югоизточна Европа (ЦЮЕ) като цяло се запазва на нивата от първата половина на 2015 година. Общият брой на сделките се увеличава с 1,2% до 655 сделки.

Пазарът по традиция в целия регион е доминиран от местните сделки. През първото полугодие 78% от инвеститорите са стратегически.

Най-голям е интересът на инвеститорите към технологичния сектор, ИТ и производството. Най-значимата сделка е покупката на турската Mars Entertaiment Group от консорциум от инвеститори с лидер южнокорейската CJ-CGV за сумата от 687 млн. долара.

Основният двигател на пазара е Чехия, където броят на реализираните сделки се увеличава двойно, посочват още от консултантската компания. Увеличената активност там се дължи на текущата консолидация на различни сектор на икономиката в съчетание с ниските лихвени нива, силния икономически растеж и ниската стойност на чешката крона.

Общата стойност на пазара в ЦЮЕ се оценява на 14,1 млрд. долара. Това е с 14,3% по-малко спрямо същия период на 2015 година, е видно от данните на EY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още