IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсиите ще бъдат индексирани с 2,6% от 1 юли

Решението е в изпълнение на разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване

14:58 | 16.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От 1 юли пенсиите, отпуснати до 31 декември 2015 г., ще бъдат осъвременени с 2,6%. Това решение е взел Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) на днешното си заседание, съобщават от института.

От НОИ напомнят, че решението е в изпълнение на разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване (КСО), според които пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. 

За новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на лицата. Те ще могат да се информират за разпоредбите чрез електронната „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на института или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на НОИ.

Предвиденото увеличение от 1 юли тази година беше 2,5 на сто, но данните са показали, че то може и да е по-високо, уточни преди месец управителят на института Бисер Петков.

Пенсионната реформа предвижда от 2017 г. вместо осъвременяване на пенсиите от 1 юли да се извършва преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност с по-голяма тежест на една година осигурителен стаж. Ще има постепенно повишение след 2017 г. на коефициента, който определя тежестта на една година осигурителен стаж от 1,1 до 1,5.

От 1 юли 2017 г. пенсиите ще се увеличат с 1,6 на сто, през 2018 г. - с 3,1 на сто, а през 2019 г. - с 2,9 на сто, показват последните прогнози на Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още