IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев призова за общ европейски подход за справяне с бежанския натиск

Европейският съюз е семейство, което се базира на ценности, а не на калкулации и интереси, подчерта президентът

22:10 | 08.10.15 г. 17
Плевнелиев призова за общ европейски подход за справяне с бежанския натиск

Президентът Росен Плевнелиев призова за солидарност и общ европейски подход за справяне с бежанския натиск.

"С всяко парче нова ограда днес, с взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, ценности и идентичност", заяви държавният ни глава, който откри в София срещата на високо равнище "Нови визии за партньорство и съседство в Европа".

Настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона участват в конференцията, под патронажа на държавния глава, организирана от Фондация "Център за политически диалог Петър Стоянов" и Международния център "Низами Ганджави".

В изказването си президентът каза още, че ЕС е семейство и като такова то се базира на ценности, на споделена съдба, а не на калкулации и интереси.

По думите му, ако европейската идентичност не бъде подкрепена, ЕС ще претърпи провал. Росен Плевнелиев даде пример с функционирането на Шенгенското пространство като барометър за състоянието на съюза.

"Шенген е мечтата за Европа без граници, така че от София до Берлин и от Краков до Париж, да пътуваш без да си показваш паспорта. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад "Желязната завеса" преди 25 години. Днес обаче някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген. Шенген днес е поставен в опасност“, заяви президентът и допълни, че правото на убежище е универсално и е неизменна част от правата на човека.

Плевнелиев посочи, че стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот. От това се възползват националистическите партии, които се захранват от страховете на хората, посочи президентът. Държавният глава изрази загриженост от тенденцията на засилване на езика на омразата, расизма, ксенофобията, популизма и агресивния национализъм. Тези предизвикателства надхвърлят националните граници и ни призовават към решителни действия заедно, смело и в световен мащаб, заяви държавният глава.



Росен Плевнелиев подчерта, че животът на бежанците няма да се подобри, докато конфликтът в Сирия продължава и апелира международната общност да работи за прекратяване на боевете. "Европа трябва да "удари" с ръка по масата и каже: "Стига вече с тази кървава война". "Трябва да гарантираме спазването на основните човешки права, да се нагърбим с трудната задача да създадем държавни институции в Сирия, които да служат на хората", заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че е крайно време усилията да бъдат насочени към справянето с причините за възникване на кризите, а не единствено към разрешаване на нейните последствия.

Президентът изтъкна необходимостта от целенасочени мерки за предотвратяване на конфликтите и от съгласувани действия на международната общност срещу войнстващия екстремизъм.

"За да можем да постигнем трайни и работещи решения, за да има устойчиви резултати, е необходимо тясно сътрудничество между правителствата и правоприлагащите институции, но заедно с регионалните организации, заедно с гражданското общество, заедно с местните общности, медиите и частния сектор. Само заедно можем да бъдем ефективни", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че на национално ниво трябва да се приемат политики и мерки, които да съдействат за предотвратяване на радикализацията на маргинализираните общности, като се осигури по-доброто им интегриране в обществото.

"Терористите със сигурност ще бъдат победени от обединените сили на антитерористичната коалиция. Идеологията на терористите обаче не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи. Историята показва, че тероризмът няма религия. Той се побеждава от общества, които вярват в общочовешките ценности. Той се побеждава от хора с морал, вярващи в толерантността и диалога с различните", заяви президентът.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=NUJQZb0oqoAПо наблюдателните ще открият прилики с това което се случи и все още случва у нас. "Европейският съюз е семейство, което се базира на ценности, а не на калкулации и интереси, подчерта президентът"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Изнася речи по немско ...от германците да чака гласове! На тълпи ще идват да гласуват за такъв морален човек като него. Сваля самолети, грижи се за интересите на НАТО и ЕС, спасява бежанци от цял свят....Изобщо космополитна личност. Тесните граници на България не са за него. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
...и да ги храни! ;) Много тънко му предлагаш да мине. Така де важни са ценностите а не интереса. За какво му е този бизнес иначе!? Оставя си пари колкото да оцелее /като дядо Добри/ и с останалото взема под крилото си бежанците, ама с германска издръжка че те друга не признават! А после на изборите за когото се е погрижил от него глас да чака! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
подкрепям, може и по хотелите да ги настани, извън сезона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
подкрепям, може и по хотелите да ги настани, извън сезона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Плевнелиев е успял човек, с бизнес от преди да влезе в политиката. Нека да покаже личен пример и да настани в свои имоти бежанци, иначе думите му звучат кухо и даже лицемерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Уважаемият г-н президент да отговори тогава ЗАЩО на ЕС му пука повече за бежанците отколкото за Българите?И ако всяка една ограда е отстъпление от ценностите на ЕС защо не пускат България в Шенген? Тази ограда Шенген по-ценна ли е за ЕС от останалите огради, които така пламенно отрича?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 0
съни(тя)
преди 8 години
Амм, че къде се казва в посланието, че Президентът защитава нашите интереси?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Гувернаторът на Бавария Horst Seehofer е разговарял с федералния канцлер ангела меркел и е заявил, че Бавария няма да приема повече бежанци, защото няма никакъв капацитет за тяхното настаняване. Той е заплашил с референдум за отделяне на Бавария от Германия по примера на Каталуния ако федералното правителство не уважи решението на местните власти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
ЕС НЕ Е семейство. А общия европейски подход ще доведе до това, че 100-ци хиляди бежанци от страни като Англия, Франция и Германия ще бъдат пратени към страни като Полша, Чехия, Словакия и Румъния и България просто защото няма къде да бъдат настанени. Ние реално можем само да губим от тази общ подход и Плевнелиев добре защитава интересите ни няма що...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още