IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Силна държава се гради на здрава почва

Отговорността за бъдещето на България е в ръцете ни, посочва президентът

11:04 | 22.09.16 г. 1
<p>
	Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Ройтерс

Силна държава се гради на здрава почва. Независимостта на една нация не може да се чака отвън – да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Тя се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум.

Това посочва президентът Росен Плевнелиев в обръщението си по повод 22 септември – Денят на българската независимост, съобщават от пресслужбата на Президентството.

“В името на независимостта често трябва да се водят битки – понякога на бойното поле, но най-често – на полето на ценностите и идеите. Дълбоко в устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена”, казва Плевнелиев.

Той подчертава, че тези ценности се изковават с векове, тестват се през възходи и изпитания и се предават на следващите поколения.

“Ето защо повече от всякога трябва да помним, че днес отговорността за бъдещето на България е в ръцете ни. То се кове от нас тук и сега, защото именно ние изграждаме основите, върху които утре ще стъпят нашите наследници”, посочва държавният глава.

Обявяването на независимостта на България беше онзи акт, който показа, че българският народ не само може да започне, но и да завърши едно дълго и трудно дело, каквото е националното освобождение – процес, който изисква обществено единение около значима кауза, вътрешнополитическо съгласие за защита на националния интерес, ловка дипломация, допълва и премиерът Бойко Борисов, цитиран от Министерския съвет.

 Той подчертава, че с обявяването на независимост България се превръща от обект в субект на световната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Независимостта на една нация не може да се чака отвън да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси."Сега това като как да се тълкува ?! Оня ден беше в Ню Йорк , на крака на световното еврейство да получава задачи ! Все пак и ние помним до два три дена !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още