IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията издирва бившия директор на ДАНС

Петко Сертов е изчезнал в петък, сигнала е подала неговата съпруга

17:19 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Полицията издирва бившия директор на ДАНС

Полицията издирва ексдиректора на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов, съобщи БНТ. По-късно информацията бе потвърдена от вътрешния министър Веселин Вучков.

Бившият ръководител на контраразузнавателната служба по време на управлението на Сергей Станишев е изчезнал в петък. Сигнал за това е подала неговата съпруга, според която той е излязъл, оставяйки двата си мобилни телефона и е напуснал в неизвестна посока.

Сертов беше назначен за директор на контрараузунавателната служба при създаването ѝ през 2008 г. Кариерата му започва работата във Второ главно управление на Държавна сигурност през 1985 година, като преди това завършва школа за висши ръководни кадри на френското министерство на вътрешните работи в Лион, Франция през 1992 г. След това той работи в Национална служба "Сигурност", а след 1997 г минава в частния бизнес.

През 2005 г. Сертов се връща на държавна служба и става секретар на Съвета за сигурност в Министерски съвет.  Той е един създателите на Държавна агенция „Национална сигурност", която оглавява през декември 2007 година. По време на управлението му ДАНС се прочу с редица вътрешни скандали, както и с разработката "Галерия", по която са подслушвани журналисти и политици. Сертов бе уволнен през 2009 г. от новия премиер Бойко Борисов, но бе назначен за зам. директор на службата за борба с корупцията, известна като БОРКОР от 2011 до 2013 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още