IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите и вредите от СЕТА за България

Очакват се 12 млрд. евро годишно повече печалби за европейския бизнес, твърди евродепутатът Емил Радев

12:29 | 16.02.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вчера Европейският парламент (ЕП) ратифицира споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Канада. Позициите за ролята на договора върху българската икономика обаче остават разнопосочни.

Приемането на СЕТА е във вреда на България, каза пред БНР Крум Зарков от БСП. Според евродепутата Емил Радев споразумението ще донесе нови работни места и просперитет главно на малките и средни фирми в съюза.

Договорът накърнява интересите на хората на наемния труд в България и ще се отрази негативно на националната ни икономика, каза Зарков. По думите му е възможно пактът да предизвика нова приватизационна война и като цяло това ще се отрази негативно на много чувствителни сектори за българската икономика. 

От левицата смятат, че търговското споразумение е вредно не само за България, а и за цяла Европа. Зарков каза, че когато дебатът се пренесе в българския парламент, от БСП ще гласуват против ратификацията на това споразумение.

Емил Радев подчертава, че след влизането в сила на споразумението ще има 12 млрд. евро годишно повече печалби за европейския бизнес.

В момента в България 286 фирми изнасят за Канада, от което зависят 6 400 работни места. В европейски мащаб от износа за Канада зависят 850 хил. работни места. От всички износители 79% са малки и средни фирми, така че да се твърди, че СЕТА е вредна, не е редно, коментира евродепутатът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска поименен списък с българските евродепутати, подкрепили търговското споразумение и определи одобрението на споразумението като национално предателство. По думите на Нинова „ако БСП има достатъчно сили в следващия парламент, като брой депутати, ще блокира ратификацията на това споразумение и то няма да бъде прието от Народното събрание".


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа над комунизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 11
Tobywolf
преди 7 години
Т. е. очакват се жълти стИнки за Европата, срещу куп привилегии - само една стига - разграден достъп до 500 млн. потребители...Кон за кокошка - егати тъпите "евролидери" - кавичките са си на място...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
scott
преди 7 години
не си взеха урок от големиа шлем и това е.Да не би шлемове в бъдещето да са целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още