IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече държавни институции ще бъдат задължени да правят централизирани търгове

Промени в наредба оставят на ДАНС и КЗК най-голяма свобода при провеждането на обществени поръчки

13:00 | 21.10.15 г.
Повече държавни институции ще бъдат задължени да правят централизирани търгове

Разширява се списъкът с държавни институции, които ще провеждат централизирано обществени поръчки. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за дейността на Централния орган за обществени поръчки (към министъра на финансите). Проектът вече е съгласуван с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) без забележки от антимонополния орган.

От становището на Комисията  става ясно, че ще бъде разширен продуктовият обхват на централизираните поръчки и кръгът на органите, които могат да се възползват от него.

В момента според постановление на кабинета от 2010 г.  Централният орган организира търгове за доставки на: канцеларски материали, тонери за копирни и печатащи устройства, автомобилно гориво, доставяно чрез карти за безналично плащане. Централизирано се организират и търгове за текущо и основно почистване на сгради, закупуване и доставка на самолетни билети.

Централният орган за обществени поръчки провежда процедури за нуждите на Министерския съвет и министерствата. Сега се предлага да има централизирани процедури и за държавните агенции и комисии, изпълнителните агенции и други държавни институции.

Възложителите се предвижда да бъдат разделени на две категории – такива, за които централизираното възлагане е задължително, и такива, за които е факултативно.

Централизираното възлагане няма да е задължително само за независимите регулатори например КЗК, както и за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още