IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на КФН се срещна с вицепрезидента на ЕЦБ

Виктор Констанцио е акцентирал върху достъпа на вложителите до техните гарантирани средства при банкови кризи

15:35 | 31.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Председателят на КФН се срещна с вицепрезидента на ЕЦБ

На работно посещение във Франкфурт на 30.10.2014 г. председателят на КФН Стоян Мавродиев е провел среща с вицепрезидента на Европейската централна банка Витор Констанцио, съобщиха от Комисията за финансов надзор.

Срещата е била в контекста на усилията на КФН, като член на Консултативния съвет за финансова стабилност (КСФС) и Европейския съвет за системен риск, да съдейства за запазване на финансовата стабилност в България и за намиране на оптимално решение за излизане от кризата с КТБ АД.

Г-н Констанцио е подчертал, че с оглед съхраняване на доверието във финансовата и в частност в банковата система, и минимизирането на дългосрочните отрицателни ефекти върху икономиката, в случаи, подобни на кризата с КТБ АД е целесъобразно да се търсят бързи и ефективни решения насочени към осигуряване на достъп на вложителите до техните гарантирани средства, които са блокирани.

Той е изразил готовност, при поискване от страна на България, ЕЦБ да предостави експертна помощ за подготвяне на възможни промени в банковото законодателство – след политически консенсус за необходимостта от такива.

Стоян Мавродиев е изразил мнение, че включването на България към механизма за единен банков надзор, както и възможно най-бързото присъединяване към Еврозоната трябва да са национални приоритети със стратегическо значение, като реализирането им ще спомогне за запазването на финансовата стабилност в страната и по-добра защита на икономиката й от сътресения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
Интересно защо Мавродиев е бил на тази среща, а не някой от БНБ. Да не би да го готвят за гуверньор на БНБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още