IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прехвърлянето на вноските в Сребърния фонд ще бъде политическо решение

Обединихме се за намаляване на таксите, които се плащат от осигурените лица към пенсионните фондове, каза Корнелия Нинова

21:20 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Прехвърлянето на вноските в Сребърния фонд ще бъде политическо решение

Възможността за прехвърляне на вноските за втора пенсия в Сребърния фонд ще бъде политическо решение. Това заяви пред журналисти председателят на Временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка Корнелия Нинова.

„Това ще бъде политическо решение и ще стане при обсъждане на законопроекта в зала. Очаквам скоро да бъде внесен. Той поправя вече приетия КСО, който даваше възможност за прехвърляне на вноските в НОИ. Тук имаме своите различия - както експертни, така и политически. Чакаме министъра на финансите да ни даде обосновка на този законопроект – как ще се отрази най-вече на размера на пенсиите на хората, ще бъдат ли гарантирани за в бъдеще, защото Сребърният фонд не носи доходност. В Сребърния фонд парите ще загубят правото си за наследяване, ако някой почине през това време парите му остават за държавата”, каза Нинова, цитирана от агенция „Фокус”.

Председателят на комисията допълни, че намерението на управляващото мнозинство е да отпадне напълно идеята за прехвърляне на средствата в НОИ. Това е било обсъдено и с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, който е заявил, че в НОИ няма потенциал за управление на капиталов стълб, защото парите от вноски трябва да се инвестират в различен вид държавни ценни книжа, акции и т.н. Няма и възможност да се поддържа индивидуален стълб. „В Сребърния фонд индивидуални партиди няма да има. Те влизат във фискалния резерв, ако станат факт”, подчерта Корнелия Нинова. Тя добави, че ще попита финансовия министър, ако тази промяна стане факт, как ще се гарантират пенсиите. 

Всички се обединихме от необходимостта за намаляване на таксите, които се плащат от осигурените лица към фондовете, каза още Нинова.

Тя припомни, че комисията е имала две задачи - да установи състоянието на фондовете и да прегледа регулаторната рамка и да предложи усъвършенстване на текстове или нови такива. „Целта ни е вноските на хората за пенсии в частните пенсионни фондове да бъдат гарантирани и да бъдат сигурни, че някой ден ще получат тази втора пенсия”, обясни тя.

Нинова отчете, че по регулаторната рамка са постигнали пълно съгласие по няколко теми и ще предложи другата седмица проект на доклад с конкретни законодателни инициативи. „Всички се обединихме от необходимостта за намаляване на таксите, които се плащат от осигурените лица към фондовете. Ще видим в какъв размер ще е намалението. Когато в началото са стартирали фондовете, таксите са били големи и е било необходимо натрупването на капитал. Сега е основателно да се намалят”, коментира председателят на комисията.

Втората тема, по която е постигнато съгласие, е да бъде разширен обхватът на понятието свързани лица. „Имаше съмнения за злоупотреби, имахме и конкретни сигнали”, поясни Корнелия Нинова и уточни, че промените ще бъдат в Закона за КФН.

„Третото, по което много се спори, е начинът за изчисляване на доходността. Едните казват, че е положителна, други – отрицателна. Причината се оказа, че работят по две различни методики. Затова вече работи общ екип между тях, който изготвя единна методика, която най-вярно да изчислява”, подчерта тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още