IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прехвърлят Центъра за оценка на риска от Агенция по храните в агроминистерството

Това се предвижда в проект, публикуван за обществено обсъждане

10:14 | 07.10.15 г.
Прехвърлят Центъра за оценка на риска от Агенция по храните в агроминистерството

Центърът за оценка на риска, който сега работи като част от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), ще бъде преструктуриран и прехвърлен към министъра на земеделието. Това предвижда проект на закон за звеното, изготвен от МЗХ и публикуван за обществено обсъждане. Ако законът бъде приет, звеното ще се казва Център за оценка на риска по хранителната верига.

В мотивите към проекта се обяснява, че трябва да се разграничат ясно научната оценка, основаваща се на съвременните научни данни, от управлението и контрола. Според авторите на проекта това е европейски модел и в много държави е създаден орган за оценка на риска, който дава безпристрастно научно становище, което е основа за взимане на управленски мерки. 

В България Центърът е самостоятелно юридическо лице в структурата на БАБХ. Директорът на Центъра е на пряко подчинение на изпълнителния директор на Агенцията.

Според изготвилите проекта, сега съществуващият Център за оценка на риска извършва анализ и предоставя становища само в аспектите от хранителната верига под контрола на БАБХ.

Има аспекти в хранителната верига, които се контролират от други ведомства – Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването, Регионалните инспекции по околната среда и водите към екоинистерството, както и към Министерството на земеделието и храните - Изпълнителна агенция по лозата и виното, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, които не са обхванати от дейността на сега съществуващия Център за оценка на риска.

В мотивите се казва, че новата организация ще има засилен контрол върху фуражите и ще работи срещу практиките на измами или други недобросъвестни действия.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига няма да има контролни функции върху бизнес операторите, няма да взема управленски решения и няма да провежда законодателна политика.

Ситуирането в състава на една агенция на такъв център за научна оценка на риска по хранителната верига, както и научното обслужване само на контролираните от нея аспекти на хранителната верига, не може да гарантира безопасността на храните в цялостния процес, както и не може да гарантира независимостта на научните анализи, се казва още в мотивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още