IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата оспорва увеличението в цената на парното в съда

Според държавното обвинеине решението е взето в нарушение на процедурите

17:02 | 27.04.17 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховна административна прокуратура (ВАП) протестира пред Административен съд София решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличение на цената на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия от началото на април, съобщават от институцията.

Въпреки силното обществено недоволство и протести Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) повиши цените на парното. От 7 април цената на електроенергията се повишава средно с 0,95%, а на парното - с между 17,9% и 25,6%, като единствено заради грешни изчисления в предишен период Топлофикация Плевен ще има пределни цени за услугата си с 37,4% по-високи.

Според прокуратурата това решение е взето в нарушение на процедурите.

Един от аргументите на държавното обвинение е, че енергийният регулатор първо е гласувал оскъпяването на парното, а чак след това поскъпването на природния газ. Така е нарушен Законът за енергетиката, твърдят от прокуратурата.

С посочените разпоредби се уреждат отношенията, свързани със случаи и начини за извършване на преизчисление на количеството електрическа енергия, потребено от битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно. Според Закона за енергетиката КЕВР притежава правомощия само да определя правилата за измерване на количеството електрическа енергия, но не и да регламентира преизчисляване, което е по същество означава повторно пресмятане на количеството на енергията. 

Според прокуратурата цитираните разпоредби са приети и в нарушение на основни начала на административното производство – законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост и при неспазване на приложими разпоредби на Закона за нормативните актове.

С решението си енергийният регулатор на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури повишаването на съответните цени, отбелязват от прокуратурата.

Съдът ще трябва да реши дали да отмени решението на КЕВР.

Миналата седмица Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира и решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличаване на цената на природния газ с 29,6% от 1 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още