IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурори обвиняват шефа на софийската дирекция на БАБХ в престъпление по служба

Той действал в полза на фирмата на сина си като притискал конкуренцията, твърди обвинението

12:09 | 14.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Специализирано звено „Антикорупция“ обвини директора на областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ - София) Антон Генов в престъпление по служба и принуда, информира Прокуратурата.

През октомври 2016 г. Генов разпоредил проверка в  склад на дружеството „И.“ ЕООД в Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина от ресторанти, от която се прави биогориво. Разпоредил също отпадъкът да бъде иззет.

Според обвинителите такава проверка и изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, тъй като в случа има не храни, а отпадък. Компетентна е екоинспекцията, а Генов е превишил властта си, казва Прокуратурата.

Обвинителите твърдят, че Генов е искал да облагодетелства дружеството „У“ ЕООД, където е работел синът му, което също изкупува отработена мазнина.

Изпратените от Генов служители от ОДБХ-София иззели 8180 литра отработена мазнина и неупотребявани бидони с автомобили на дружеството „У“.

Събрани са доказателства и за още едно престъпление по служба – проверка в  дружеството „Б.Е.О“ ЕООД в Ботунец, също конкурент на фирмата на сина му. Проверка имало, но до изземване не се стигнало, тъй като след сигнал „Б.Е.О“ до БАБХ действията на ОДБХ-София били преустановени.

На Генов е повдигнато обвинение и за това, че през октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружеството с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на София, като злоупотребил с властта си. Това търговско дружество е конкурент на фирмата на сина му.

Антон Генов е с мярка за парична гаранция от 5 хил. лева. Наложена му е и забрана за напускане на страната.

Разследването продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още