IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство ускорява ръст до 4,3% през август

Спрямо юни индексът на промишленото производство записва повишение от 0,1%

12:27 | 08.10.15 г. 1
Промишленото производство ускорява ръст до 4,3% през август

Ръстът в промишленото производство се ускорява до 4,3% през август спрямо същия месец на миналата година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) от днес. Припомняме, че месец по-рано промишлените предприятия в България бяха произвели с 3,4% повече спрямо същия месец на миналата година, докато през юни ръстът беше от 5,7 на сто.

Сравнено с предходния месец, през август индексът на промишленото производство* се повишава с 0,1%, докато през юли се сви с 0,7%, а през юни отчетеният ръст беше от 0,6%.

На месечна база най-силно расте производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,6%. Произведеното от преработващата промишленост се е повишило с 0,1% на месечна база, докато това от добивната промишленост намалява с 0,8%.

По-значителен ръст от произведеното в промишлеността статистиката отчита при превозните средства без автомобили – 16,7%, метални изделия, без машини и оборудване – 6,3%, дървен материал и изделия от него, без мебели – 5,9%. В същото време е регистриран спад при производството на мебели – 5,5%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – 4,8%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – 4,1%.

Спрямо предходната година производството на електрическа и топлоенергия и газ расте с 6,2% през август. В размера на произведеното от добивната промишленост не се наблюдава изменение, докато преработващата е създала с 4,3% повече продукция спрямо миналата година, сочат още данните на НСИ.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база по месеци (в %)

Графика: НСИ

На годишна база по-значителен ръст НСИ отчита при произведените превозни средства, без автомобили, които са с 58,8% повече, производството на електрически съоръжения – от 20,4%, а производството на метални изделия, без машини и оборудване се повишава с 19,2%. Производството на лекарствени вещества и продукти се увеличава със 17,4% този август спрямо година по-рано, докато това на химични продукти – със 17,3%.

В същото време този август са произведени с 12,2% по-малко тютюневи изделия спрямо август 2014 г. На годишна база статистиката отчита намаление и при производството на мебели – с 11,2%, производството на облекло – 9,5%, производството на основни метали – с 8,7%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 8
Internet
преди 8 години
Егати смешниците и подлизурковците са тези от НСИБизнесклиматът пада през август и септемвриконсумацията на горива - също въпреки по-ниските цениНо те си знаят -растеж и растеж - само за да се подложат нва Боко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още