IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от оръжейното предприятие "Емко" протестират в София

Исканията са да запазят работните си места и да се върне лицензът на компанията

09:34 | 20.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работници от оръжейното предприятие "Емко" в Монтана ще протестират днес в София, съобщава bTV.

В София те ще се съберат с колегите си от Трявна и Белица пред Народното събрание.

Очаква се около хиляда души да се включат в протеста.

Красимир Пъдарев, директор на обособеното производство в „Емко”, повтори основното им искане - да запазят работните си места, да се продаде продукцията, която чака в Бургас, и да се върне лицензът на компанията.

По думите на работещите търговията и производството в момента върви много добре от последните две години. Преди това, когато фирмата е била на нула, никой не се е интересувал от нея, твърдят те.

Най-рано в края на септември ще стане ясно дали ще бъде възстановен отнетият лиценз на „Емко“.

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност заседава преди два дни заради продължаващите протести на работници и служители в „Емко“ и след като стана ясно, че поръчки за дружеството са пренасочени от държавната фирма за външна търговия със специални стоки "Кинтекс" към ВМЗ-Сопот. 

Лицензът на „Емко“ беше замразен през юли заради проблем със съхранение с боеприпасите. Главна дирекция „Национална полиция“ се ангажира да извърши проверка дали нередностите са отстранени, която да приключи до 25 септември.

След това дирекцията ще информира пак Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, който има готовност да свика извънредно заседание, за да реши за лиценза.

Ръководството на предприятието твърди, че нарушенията са отстранени и според директора Славчо Димиев това е констатирано при проверка на МВР на 29 август, но въпреки това търговският лиценз не е възстановен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още