IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати искат право да сезират Конституционния съд

Социалните партньори настояват това да става за въпросите по трудовите и осигурителните отношения и жизненото равнище

11:59 | 07.10.15 г.
Работодатели и синдикати искат право да сезират Конституционния съд

Социалните партньори да могат да сезират Конституционния съд, предлагат работодатели и синдикати, информират от пресцентъра на Българската стопанска камара.

Във връзка с обсъждания в Народното събрание законопроект за промени в Конституцията национално представителните работодателски и синдикални организации са внесли в Народното събрание предложение да се въведе възможността „национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите с общо искане да могат да сезират Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, който урежда трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище”.

Работодатели и синдикати приветстват инициативата на народните представители да разширят кръга от субекти, които могат да сезират Конституционния съд. Същевременно се подчертава, че възможността Висшият адвокатски съвет да подава жалби за нарушени права и свободи на гражданите не включва специфичните въпроси в областта на регулирането на икономическата и социална политика на национално, браншово и фирмено равнище.

Според социалните партньори конституционна промяна е необходима, защото ще способства за укрепването на правовия ред, конституционосъобразността на законодателството, социалния мир и дългосрочното устойчиво равнище.

На следващо място общата жалба от организации, които защитават противоположни интереси, е гаранция, че такива ще бъдат подавани само по въпроси с висока обществена значимост, по които е постигнат предварителен консенсус, обслужващ значими обществени интереси, посочват организациите.

Производството пред КС ще бъде облекчено, поради отпадане на необходимостта да се изискват допълнителни становища от организациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още