IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите се обявиха за стабилност и приемственост във властта

Бизнесът очаква да бъде съставено компетентно служебно правителство

13:34 | 16.11.16 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За стабилност и приемственост във властта настояват национално представителните организации на работодателите в обръщение до политическите сили, държавните институции и гражданите.

Обръщението на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е изпратено по повод предстоящото гласуване на оставката на правителството днес в Народното събрание.

„Проведените избори за президент на България доведоха до оставка на правителството и вероятно предсрочни избори", посочва се в обръщението.

"Национално представителните работодателски организации приветстват намеренията на президента Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент Румен Радев. Бихме желали техният пример да бъде последван от политическите сили, които да се придържат към трезво и зряло държавническо поведение и осигуряване на нормален преход“, пише в обръщението.

Бизнесът приветства и своевременното сезиране на Конституционния съд от страна на президента с цел да се изясни чисто техническата страна на прехода в управлението при изтичащ мандат на държавния глава и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

„Изразяваме надежда, че в рамките на консултациите между сегашния и новоизбрания президент, както и между парламентарно представените политически сили, ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт, ще успее да проведе коректни избори и България ще защити репутацията си на устойчива демокрация", казват организациите.

"Ние искаме стабилност. Призоваваме политическите сили да не изпадат в популизъм. Президентските избори не са избори за Народно събрание. Администрацията да продължи да работи, а не да спира, защото икономиката не може без ежедневната работа на компетентна и надпартийна държавна администрация“, казва се още в съобщението.

Бизнесът настоява да бъдат осигурени приемственост във властта, стабилност в управлението, а оттам и в икономиката на страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още