IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев подава оставка като председател на „Нова република“ и ДСБ*

Искам да се извиня на тези 300 хил. души, непредставени в българския парламент, не очаквам прошка, аз самият не бих простил, заяви Кънев

13:12 | 27.03.17 г. 20
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Радан Кънев подаде оставка като председател на коалиция „Нова република“, но остава в политиката. Това обяви самият той по време на пресконференция днес, посветена на резултатите от провелите се вчера парламентарни избори.

Причината за абдикацията е резултатът на формацията, която според последните данни от Централната избирателна комисия (ЦИК) събра едва 2,5% от всички гласове.

В „Нова република“ влизат ДСБ (която се счита за основна), Съюз за Пловдив и Българска демократична общност.

Очаква се до няколко часа Кънев да обяви, че се оттегля и като лидер на ДСБ. Все още не е ясно дали оставката е приета, тъй като трябва да се свика и официално съвещание на ДСБ, на което да бъде взето решението. 

"Важно е българското дясно да бъде единно. Подавайки оставка, искам да се извиня на тези 300 хил. непредставени в българския парламент. Поемам своята част от тази отговорност. Няма да ми простят и ги разбирам, не бих простил на тяхно място", коментира той, цитиран от БТА.

Радан Кънев посочи, че "Нова република" е увеличила минимум двойно резултата си по време на предизборната кампания, която определи като "безнадеждна". Не постигнахме целта си да бъдем в 44-ия парламент, това е еднозначен политически неуспех, коментира още Кънев.

Той поздрави ГЕРБ за постигната голяма политическа победа, която обаче не отменяла различията помежду ми. По думите му това, че БСП няма да управлява, е добра новина за България. Много ниският резултат за националистите и популистите също е добра новина за България, добави Кънев.

„Убеден съм, че запазването на "Нова република" е много важно политически. Формацията постави въпроси, които в близко бъдеще никой от парламентарната трибуна няма да посмее да постави“, допълни Радан Кънев.

По непотвърдена информация за нов лидер на ДСБ се спряга проф. Вили Лилков. Той е дългогодишен столичен общински съветник, а също и депутат.

Като председател на партията Радан Кънев наследи Иван Костов през юни 2013 г. 

На днешното си заседание Политическият съвет на Реформаторския блок е взел решение да подаде оставка* във връзка с резултатите на предсрочните парламентарни избори, съобщиха от пресофиса на блока в края на деня.

В сряда РБ свиква Националния координационен съвет на Блока, на който ще бъде разгледана оставката и ще бъде направен анализ на изборните резултати.

Повече за изборите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
"Десни не съм ги чул да искат да намалят данъците"Хихи... Глей сега - тука десните основно се занимават и предизборно се хвалят с поголовни инвестиции в държавната инфраструктура, разширяване и усилване на администрацията, увеличаване на заплатите на даскали и доктори и раздаване на коледни и великденски надбавки към пенсиите, като съответно получават и заслужена подкрепа от десния електорат. За сметка на това левите провеждат приватизация и въвеждат плосък данък, за което левите им поддръжници лоялно ги поддържат на избори. И двете страни си имат убедени смарти фенове - досущ като Левски и ЦСКА... И е ежедневие пролетарии и рицари на наемния труд да наричат Путин "комунист" и управлението му "червено", а овчеглави "социалисти" да наричат Меркел, Оланд и Юнкер "десни"... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Ти си прав, но това, което казваш, е само част от левия спектър - в случая с примера за времето на соца - крайнолевият спектър. Светът не е минавал никога в класическото дясно пространство. Просто това би означавало мир и липса на териториални претенции. И естествено, съвсем друга парична система. А мераклии да доят чуждата крава - много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 6 години
Държава ти асоциираш с правителство . А за мен са различни . Ляв или десен се определя от процента на преразпределение . По време на соца Бг преразпределяше 85 % от БВП , сега преразпределя 37+ 2 % от Европа . Щатите мисля са около 35 % , Швеция 55 % , Германия около 50 % . Те това определя лява и дясна политика . Който казва че е ляв трябва да увеличава преразпределението като увеличава на първо време данъците , който е десен да го намалява . та т.н. Десни не съм ги чул да искат да намалят данъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Няма ултрадясна държава. Понятието държава разделя политическото пространство на ляво и дясно. А не собствеността върху средствата за производство, както ни учеха бащите на синовете на техните внуци, дето днес ни заглавичкват. Собствеността върху средствата за производство е функция на държавата. Ако имаме минимум държава, то и средствата за производство биха били в частни ръце по силата на свободна инициатива. Ако имаме повече държава, то средствата за производство са в определени ръце по не толкова свободна инициатива. По-крайният вариант е свръхдържава и наличие на монопол върху средствата за производство - било то държавен или частен /под прикритието на свободна инициатива/, все тая, частният е значително по-брутален. Не е много сложно да се ориентира човек на какво сме свидетели днес. Примерно, хунтата на Пиночет е лява, по рецептата на чикагската школа гангстери на Фридман, който, забележи, е ученик на Мизес и Хайек, които са либерали. Каква пародия, ако схващаш какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 6 години
Преразпределението от страна на държавата ще се увеличава и това е неизбежен факт и не се дължи на това кой кво мисли за икономическата теория Бг с нейните 38-40 % преразпределение си е направо ултра дясна държава на фона на европейците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
pinoccio
преди 6 години
Друже, няма дясно, батко. Всичко е социализъм. Дясно е либералното - минимум държава, възникнало след френската революция като антипод на зараждащия се етатизъм на мястото на ликвидираната монархия. Затова се нарича етатизъм, защото франсетата са го формулирали - да се утешават след загубата на Луи 16. Защото се оказва, че по природа човекът си обича някой да си го качва на каручката - било феодал, било монарх, било държава. У нас пък е свиреп етатизъм, ако не е държавата, няма да има нищо - ни бизнес, ни заплати, ни пенсии, а Кирчо Домусчиев щеше да притежава "Лудогорец" на снимка от времето на албумите на вестник "Старт". Светът е затънал в етатизъм в лицето дори на корпоративната държава САЩ. Навремето Мизес, основоположникът на прословутата австрийска школа, нарича италианския фашизъм - корпоративна държава, в книга писана през 1944 г. Ами днес съвсем откровено САЩ е корпоративна държава. Означава ли, че можем да я наречем по индукция и фашистка? Ами световния ред, който налагат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Партия Демократи за силна България не зачиташе неправилното въведени пари за употреба и подсигури своя провал.При условия на допусканата държавна грешка политиците са със съдба на жертви, защото политиците, колкото по-добре подпомагат за реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за стопански кризи възниква и съпътствуващите злини за по-болезнени. За устойчив политически успех е необходимо правилно въведени пари за употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Иван Костов разби СДС, а Радан - РБ. Последователни са и не са *** да не са знаели какво вършат и какви ще са последствията. И сега какво - "извинявайте"!? Да им приседнат червените сребърници, дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
male4ko
преди 6 години
Подобно нещо не съм казвал, прочети ми първия пост. Казах да се оттегли от публичното пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 7
data
преди 6 години
И кво му е достойното да се самоубиеш публично ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още