IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Моделът с ниско заплащане на труда не е устойчив

Президентът призова за създаване на стимули, които да привличат инвеститорите не само заради ниската цена на труда у нас

12:35 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Президенство на Р България</em></p>

Снимка: Президенство на Р България

Президентът Румен Радев призова за създаване на стимули, които да привличат инвеститорите не само заради ниското заплащане на труда у нас.

„Нуждаем се от икономически стимули, които да привличат инвеститорите не само заради ниските равнища на работните заплати у нас“, подчерта президентът, който разговаря днес с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. В срещата участва и президентът на КНСБ Пламен Димитров, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

България трябва да се адаптира към процесите на дигитализация на икономиката и да се стреми към повишаване на заетостта на младите хора именно в тези сектори, заяви Румен Радев.

Държавният глава беше категоричен, че следваният в момента модел не е устойчив и в дългосрочен план ще продължи да допринася за емиграцията от страната. По думите на президента ниските равнища на заплащане на труда в сравнение с другите държави членки от ЕС вече са причина за липсата на квалифицирани кадри в някои сектори.

“Реалната интеграция на България в ЕС ще бъде постигната само когато доходите на населението и стандартът на живот станат съпоставими с тези на останалите европейски страни“, каза президентът.

„Процесът на нарастващо разслоение в обществото и последващо социално изключване  генерира големи проблеми, включително и за демокрацията в дадена държава“, заяви Шарън Бъроу. Тя отбеляза доброто сътрудничество на Международната конфедерация на профсъюзитес България, което може да подобри социалния диалог в страната ни, включително и между работниците и работодателите.

Шарън Бъроу подчерта и усилията на Международната конфедерация на профсъюзите за активен диалог с представителите на бизнеса и правителствата по света за справедливо заплащане на труда и създаването на устойчиви бизнесмодели.

По обща оценка достъпът до качествено образование е от ключово значение за реализацията на пазара на труда и пълноценна интеграция в обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още