IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за охрана на границата ще надхвърлят 7 млн. лв. тази година

Разходите растат многократно спрямо заложените в бюджета на военното министерство

17:54 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 7 млн. лева са общите прогнозни разходи за издръжката на военните и техниката по границата за 2016 г.

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос от депутата от БСП Лява България и бивш военен министър Ангел Найденов за разходите на Министерството на отбраната (МО) за издръжка на личния състав и техниката, участващи в охраната на границата, предаде БТА.

Към момента Сухопътните войски и Военната полиция са изразходвали за резервни части, техника, акумулаторни батерии, автомобилни гуми, командировки, горива, масла и специални течности 3,4 млн. лева. По предварителни разчети необходимите до края на 2016 г. разходи ще възлизат на още близо 4,4 млн. лева, като така общо ще станат над 7 млн. лева.

Министърът посочи, че разходите действително нарастват многократно спрямо това, което е било заложено, и не са предвидени в бюджета на МО.

Ненчев припомни решението от заседанието на Съветана Европейския съюз (ЕС) в Братислава 108 млн. евро да бъдат отпуснати за нуждите на България, като целта е сумата да достигне 160 млн. евро.

Министърът посочи, че е водил разговори както с премиера, така и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Той е получил тяхното уверение и е оптимист, че изразходваните средства от бюджета на МО ще бъдат възстановени и ще бъдат осигурени необходимите допълнителни средства още в рамките на тази година.

Надявам се в кратки срокове да изясним и механизма за предоставяне на тези средства, за да бъдем спокойни за финансовото осигуряване при изпълнението на тези задачи, отбеляза Ненчев.

Той заяви още, че със своя заповед ще увеличи разходите за извънреден труд на личния състав на Българската армия, който участва в охраната на държавната ни граница.

Ангел Найденов смята, че трябва да се настоява Министерството на финансите да гарантира възстановяването на средствата, а допълнителни да бъдат отпуснати за оборудване на МО с необходима техника.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още