IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширението на околовръстното на София към магистрала „Тракия” ще почне догодина

От днес започва вторият етап на разширението на бул. "Черни връх", каза столичният кмет

12:08 | 25.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Разширението на околовръстния път на София от кв. „Младост” в посока магистрала "Тракия" ще започне вероятно догодина. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по БНТ. Кметът каза това, подчертавайки, че е обсъждала въпроса на среща с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и с шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Столичният кмет обясни, че свързването на четирилентовия път при бизнес парка с разклона за магистрала "Тракия" ще стане на два етапа. Първо ще се работи в отсечката от "Младост" до пътен възел "Горубляне", където ще се направи кръстовище на две нива.

За момента няма конкретни планове за най-тежката част на околовръстния път от "Бъкстон" през бул. "Цар Борис III" и свързването с автомагистрала „Люлин”. По думите на кмета „там е много тежка отсечката заради отчуждаванията и тежките инженерни решения, но правителството има амбицията да се направи и поетапно да се затвори целият кръг, което ще облекчи движението в центъра на града”.

На 14 септември – малко преди празника на София, ще бъде пуснато движението по Западната дъга на околовръстния път, каза Фандъкова.

Столичният градоначалник акцентира, че при строежите в София целта е спазването на сроковете да не е за сметка на качеството. „Сроковете в никакъв случай не трябва да са за сметка на качеството. Нещо повече, подчертаваме, че качеството е най-важно и когато установим недобре свършена работа или претупана работа, ние връщаме фирмите и това ги води до закъснения и големи санкции”, каза кметът на София. За всеки ден просрочие глобата е почти 30 хил. лева. 

От днес започва вторият етап на разширението на бул "Черни връх", каза още кметът.  До Нова година булевардът трябва да е готов, каза още Йорданка Фандъкова. Заради ремонтите булевардът ще бъде затворен до 19 декември между улиците "Академик Буреш" и "Флора Кънева".

До средата на септември трябва да приключи работата по обновяването на булевардите "Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе", а до средата на ноември и ул. "Козлодуй".

Фандъкова каза още, че първите нови автобуси ще бъдат пуснати още следващата сряда. Нови автобуси ще има по линии 64, 309 и 604. По тези линии ще тръгнат 70 нови автобуса. В края на месеца се очакват и останалите до 130.

По линията на трамвай 22 вече са пуснати обновени чешки трамваи, а от септември ще тръгнат и няколко съвсем нови по други линии, каза още кметът.

Новото ръководство на Центъра за градска мобилност е поело ангажимент до края на следващия месец да представи в общинския съвет процедурата за изграждане на новата система за таксуване в градския транспорт, при която заплащането ще зависи от изминатото разстояние.

Тази година общината инвестира 20 млн. лева в ремонти и строителство в училища и детски градини. 46 обекта основно се ремонтират, като повечето от тях ще приключат до 15 септември, едва в три от тях ще се продължи и след този период. Но е направено всичко възможно да не се затруднява учебният процес, каза Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още