IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речният круизен туризъм - една възможност за развитието на Видин

22 хил. круизни туристи са посетили града през миналата година, сочат данните на Министерството на туризма

19:19 | 20.04.15 г.
Речният круизен туризъм - една възможност за развитието на Видин

Круизният туризъм е добра перспектива за развитието на Видин, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в среща с местните власти и народни представители, избрани от региона, пише пресцентърът на туристическото министерство.

През 2015 г. се очакват 181 речни туристически кораба във Видин, което е около 10% ръст в сравнение с миналата година. 22 хил. круизни туристи са посетили града през 2014 година, посочи Ангелкова.

"Трябва да се възползваме от тази възможност и общините да координират усилията си, за да предложат интересни обекти на тези туристи", допълни тя. Областната управа последователно работи в тази посока, като са установени връзки с германската област Ортенау и е изготвен индивидуален пакет за пристигащите круизни туристи.

Пакетът включва посещения на исторически и природни обекти във Видин и Белоградчик, стана ясно по време на срещата. 

"Работим за подписването  на декларация за насърчаване  на речния круизен туризъм", каза Ангелкова и допълни, че се очаква това да стане по време на срещата на министрите на туризма, която ще се проведе на 8 и 9 юни в София.

"Видин и регионът трябва  да използват потенциала не  само на круизния туризъм, но и възможностите за вътрешен туризъм“, каза още министърът.

Тя припомни, че ресорното ведомство реализира мащабна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм чрез популяризирането на 50 по-малко известни места, като от област Видин в този списък попадат Конакът и Кръстата казарма в град Видин, както и крепостта „Кастра Мартис“ в град Кула. 

По данни на НСИ реализираните нощувки в област Видин през 2014 г. са били близо 46 500, от които 78% на български граждани. Средната продължителност на престоя на туристите е 1-2 нощувки. Броят на пренощувалите лица за този период е над 31 300, от които българите са били също 78%.

Реализираните приходи от нощувки за миналата година са за над 1,8 млн. лева, от които 86% са формирани от български граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още