IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизия на наредбите за детското здравеопазване искат медицинските сестри

В училищното и детското здравеопазване работят над 7 хил. професионалисти по здравни грижи

11:32 | 23.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Ревизия на нормативната база за детското здравеопазване искат медицинските сестри. Общият им брой е 25 714, а в системата на училищното и детското здравеопазване работят 7 409. Това каза в интервю за БТА Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Тя отбеляза, че нормативната база в детското здравеопазване трябва да се ревизира напълно и да отговаря на съвременните изисквания за развитие на детето и на детското здравеопазване.

Според нея заедно с Министерството на здравеопазването и със сдружението на общините (НСОРБ) трябва да се обсъдят подробно и с нужната отговорност проблемите в училищното и детското здравеопазване, защото хората очакват, че когато детето е в ясла, градина или училище, то ще бъде гледано правилно. Това няма как да се случи, след като няма достатъчно медицински персонал, коментира Милка Василева.

Професионалистите по здравни грижи, работещи в детските заведения, са недоволни от заплатите. Отговорността им е изключително голяма и хората, които работят там, са висококвалифицирани.

„За съжаление, обществото не може да осъзнае важността на точно този вид труд и се смята, че всеки би могъл да обгрижва едно дете. Ние твърдим, че това не е така и поради тази причина смятаме, че нормативната база трябва да се ревизира напълно и да отговаря на съвременните изисквания за развитие на детето и на детското здравеопазване“, казва още Милка Василева.

На въпрос какво трябва да се промени в нормативната база, тя посочва, че според наредбата за детските ясли групите трябва да са с до 16 деца, но на практика те са много повече.

В същото време са назначени точно толкова сестри, колкото посочва наредбата. На практика е невъзможно една сестра да се грижи за 30 деца. 

Друг парадокс е в училищното здравеопазване, за което се посочва, че на до 800 деца се назначава 1 медицински специалист - медицинска сестра, акушерка или фелдшер. Така е практически невъзможно да бъдат изпълнени качествено задълженията на медицинския специалист. В същото време обаче има училища с по-малко деца и в такъв случай медицинският специалист работи в 2 или 3 училища, което означава, че по време на целия учебен процес няма обезпечено медицинско обслужване.

Предвид недостига на медицински сестри експертът посочва, че е по-лесно да се намерят сгради, в които да се разкрият ясли, отколкото медицински сестри, които да работят в тях. Проблемът е от много години и не е възможно със заплата под средната за страната да се мотивират медицинските сестри да работят.

В яслата медицинска сестра получава 500 лв., а в болницата - различно, в зависимост от собствеността на лечебното заведение. На медицинските сестри, работещи в училищата, заплатите са различни - в зависимост от училището, от общината, в което то се намира. Но отново говорим за заплати под 700 лв., а това е прагът, който е записан в Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", казва тя.

Средната възраст на медицинската сестра е 53 години, което също е огромен проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още