IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румяна Арнаудова: Обвиняемото лице от АПИ няма да е само едно

Липсва количествено-стойностна сметка в документацията на Агенция „Пътна инфраструктура“ за строителството на АМ “Марица"

20:08 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Предстоят още действия  по нашето разследване в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Няма да бъде само едно обвиняемото лице. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която даде подробности от разследването на прокуратурата в АПИ пред БНР.

Според нея прокуратурата има достатъчно доказателства за действията на длъжностните лица от АПИ.

Румяна Арнаудова даде подробности от разследването на прокуратурата в АПИ. Тя припомни, че през 2011 година след проведена процедура италианска компания печели обществената поръчка за изграждането на лот 1 от магистрала  "Марица".

Това е отсечка от 31 километра Димитровград-Оризово. 25 месеца е бил срокът за изпълнение на строителството, но този срок не е спазен. 

Самият изпълнител - италианската компания, е сигнализирала АПИ, че е в невъзможност да довърши в срок изграждането на магистралата, тъй като е била доста влажна есента и зимата на 2011 срещу 2012 година и е
установено преовлажняване на почвата. За да се стабилизира почвата, преди да се изгради съответното съоръжение в самия участък на пътя, е трябвало да се извършат допълнителни дейности по отводняването на тази отсечка. Вместо самият изпълнител, който сигнализира, че е налице такъв проблем, да изпълни тези допълнителни дейности, е поканена на среща друга фирма. Такава среща е била проведена в АПИ с представители на  "Пътища Пловдив" през 2015 г.

“На тази среща "Пътища Пловдив" са казали, че строителството ще им струва 50 милиона. По разпореждане на
тогавашния председател на управителния съвет на АПИ (бел. ред. инж. Лазар Лазаров) администрацията в АПИ е подготвила документация за провеждане на обществена поръчка, като не е изготвена дори количествено-стойностна сметка. Каквото е казала "Пътища Пловдив" като сума, това е и получила”, разкри Арнаудова.

Договорът е сключен на 30 юни 2015 г. На 31 август се изплащат изцяло около 51 милиона (лева) на "Пътища Пловдив" за тази дейност преди самото изграждане на участък от целия лот 1.

“Става дума за отводняване само на 4 километра от иначе отсечката, дълга 31 километра", уточни говорителят на главния прокурор. "Изграждането на цялата отсечка струва 133 милиона, а само отводняването на 4 километра от тази отсечка струва 51 милиона. Това, според нас, е извършено при грубо нарушаване на законите.”

По думите на Арнаудова категорично се е потвърдила и информацията от ОЛАФ, в която се е коментирало за нагласени  процедури.

Макар поръчката да е била спечелена от италианска компания, фактическите дейности са извършени от „Пътища Пловдив“ и „Агромах“, е установила прокуратурата.

“Много старания, според  мен, са положили, за да има един доста добър вид, но доказателствата, с които  разполагаме, произхождат, от една страна, от самата документация – няма количествено-стойностна  сметка”, посочи като аргумент Арнаудова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още