IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на потреблението около 3% тази година прогнозира икономист

Икономика най-вероятно ще пострада леко от това, че износът, особено за трети пазари, се свива

09:36 | 15.06.16 г.
Ръст на потреблението около 3% тази година прогнозира икономист

Потреблението у нас се превръща в основен двигател на растежа - това се вижда от последните данни за БВП и за развитието на икономиката. Явление, което впрочем беше прогнозирано от повечето международни наблюдатели, казва Десислава Николова от Института за пазарна икономика пред в. „24 часа”.

 Очакванията за 2016 г. бяха именно потреблението да движи растежа на икономиката на фона на относително по-слабо представяне на износа. 

Това, което виждаме до момента, е, че за първите три месеца на годината потреблението на домакинствата расте с 2,5% - добър темп. Обяснението е в два основни фактора.

Единият е пазарът на труда. От 2014 г. насам се създава заетост, тази тенденция е трайна и стабилна и новите работни места са значителен брой. Говорим за десетки хиляди нови работни места всяко следващо тримесечие спрямо година по-рано.

Тази тенденция продължава и в началото на 2016 г. Трудовите доходи, които новата заетост създава, най-вероятно подкрепят и потреблението на домакинствата.

Другият водещ фактор за растежа на потреблението е дефлацията, която се настани трайно у нас и от лятото на 2013 г. насам ние сме в дефлационна среда. Цените са ниски и домакинствата могат да си позволят да потребяват повече стоки и услуги дори ако заплатите им не се променят.

Тези фактори най-вероятно ще продължат да действат през тази година.

Дори икономиката да се забави, поне още няколко месеца ще усещаме положителния ефект. Най-вероятно за 2016 г. ще бъдем свидетели на ръст на потреблението около 3%.

Като цяло българската икономика най-вероятно ще пострада леко от това, че износът, особено за трети пазари, се свива, но заради ръста на потреблението забавянето ще бъде минимално и икономиката ще нарасне с поне 2,5%, тоест растежът ще е малко по-нисък от миналогодишните 3%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още