IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на разходите за труд се ускорява до 7,4% през третото тримесечие

С най-високи темпове се увеличават разходите за труд в индустрията, сочат данните на НСИ

11:50 | 18.12.15 г.
Ръстът на разходите за труд се ускорява до 7,4% през третото тримесечие

Разходите на работодателите за труд в България продължават да растат и през третото тримесечие на 2015 г. Общите разходи на работодателите за труд за един отработен час нарастват със 7,4% спрямо година по-рано по предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През второто тримесечие общите разходи за труд отбелязаха ръст от 6,8% на годишна база. За първото тримесечие темпът на нарастване беше на почти същото ниво (6,9%). През четвъртото тримесечие на 2014 г. темпът се забави до 3,1%.

През третото тримесечие най-бързо нарастват почасовите разходи за труд в индустрията (с 8,0%), в услугите (със 7,9%), и в строителството - с 6,5%.

На годишна база за периода юли-септември най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в секторите: „Административни и спомагателни дейности” - с 20,0%, „Култура, спорт и развлечения” - с 15,7%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 10,8%.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е налице в сектор „Държавно управление” - с 1,7%.

И през третото тримесечие на годината разходите за възнаграждения са основна причина за ускорения ръст на общите трудови разходи. През третото тримесечие харчовете за заплати се увеличават със 7,6% спрямо третото тримесечие на 2014 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - със 7,1%.

Данните на европейската статистическа служба Евростат от вчера отчетоха, че България остава лидер в Европейския съюз (ЕС) по ръст на почасовите разходи за труд в частния сектор и през третото тримесечие на годината. 

За трето поредно тримесечие основен двигател на увеличението е ръстът на заплатите, а не на другите разходи за труд (осигуровки, обезщетения, отпуски, болнични и т.н.), показва европейската статистика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още