IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самолети на Atlasjet и Turkish Airlines са се разминали на опасно близко разстояние над България

Контролната кула в София е успяла да даде навременни инструкции и на двата самолета и да предотврати катастрофа

22:25 | 07.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Пътнически самолети на Atlasjet и Turkish Airlines са се разминали на опасно близко разстояние над България. Инцидентът е станал на 8 септември, но за него се съобщава едва сега в Aviation Herald, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Инцидентът, който е определен като сериозен, в момента се разследва от българското Специализираното звено за разследване на авиационни събития (СЗРАС) към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Опасното сближаване е станало на около 260 км. югоизточно от София и на 240 км. северно от Истанбул. Самолетите са летели към Истанбул. Летателната машина на Atlasjet, минавайки над България, захожда в неправилна посока и се разминава с другия самолет, който е летял на същата височина, на разстояние 2,25 км (1,4 мили), посочва изданието.

Atlasjet не се е съобразил с инструкциите на българския ръководител полети и се е издигнал, вместо да намали височината си. В резултат самолетът се е доближил опасно до машината на Turkish Airlines.

По информация на Aviation Herald  машината на Atlastjet е изпълнявала полет KK-6112 от Цюрих до Истанбул по време на инцидента. Ръководителят на полетите в София е инструктирал пилота да намали височината от 35 хил. фута (10,67 км.) на 31 хил. фута (9,45 км.). Въпреки инструкциите самолетът е започнал да се изкачва, като в един момент и двата летателни апарата се озовават на височина 36 300 фута с хоризонтално разстояние от малко над 1 миля. 

Контролната кула в София е успяла да даде навременни инструкции и на двата самолета, за да предотврати катастрофа - Atlasjet се е изтеглил вляво, а самолетът на Turkish Airlines - вдясно. След това двата летателни апарата са възобновили точните си маршрути и са се приземили успешно в Истанбул, пише Aviation Herald.

В България стандартът за вертикална отдалеченост на летателните апарати в полет е най-малко 1 000 фута, пише изданието. В случая самолетите са летели на нулево вертикално разстояние. 

Още новини можете да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
polisat
преди 7 години
Според мен системата най-вероятно е сигнализирала ,но е следвал указанията на диспечера макар,че ги е изтълкувал погрешно. А го е следвал ,защото при една такава ситуация автоматичната система звучи спокойно и монотонно в сравнение с по-настоятелния и разтревожен тон на диспечера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 7 години
Нали имаше и автоматична независима система на борда на всеки самолет предупреждаващ за опасна близост с друг такъв и дори да няма връзка с диспечерите опасността от сблъсък е сведена до минимум. Тез пилоти да не са играли табла, то и това да правят има звукова сигнализация. Абе, да не се случва. Бог да пази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още