IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли подготовката и колко ще струва машинният вот

Възможно е машините за изборите да бъдат осигурени навреме, каза директорът на фирмата, която ги осигурява

11:24 | 02.02.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След решението на Върховния административен съд (ВАС) от вчера за машинно гласуване във всички секции служебният кабинет и Централната избирателна комисия (ЦИК) обявиха, че ще уважат решението на ВАС.

Министерството на финансите пък ще изготви предложение за коригиране на план-сметката за парламентарните избори.

Дали е възможно в кратки срокове да се осигурят машините за вота и колко ще струва това на държавата са въпросите, които експерти и политици дискутират днес.

Според бившия правосъден министър Екатерина Захариева трябва да се спре спекулацията, че при липса на машини ще се касират изборите. Все пак ще има хартиени бюлетини и смятам, че служебният кабинет ще успее да осигури колкото се може повече машини, каза тя пред БНТ. 

Захариева посочи, че е много важно да се реши дали ще се купуват, или наемат тези машини. Трябва и хора да се обучат, каза тя и допълни, че бъдещето е електронно дистанционно гласуване, но не е противник на машинното.

Според нея трябва да се пуснат в обращение машини, които са тествани.

Машинното гласуване е една сравнително скъпа инвестиция. Изчисленията показват, че в някои малки населени места цената на един глас може да достигне два пъти по-висока стойност от минималната пенсия за страната, коментира Стоил Стоилов от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него разширяването и използване на повече машини при гласуването трябва да бъде концентрирано в големите избирателни секции, предимно в големите градове, и това да бъде разяснено с една ефективна и мотивираща кампания както към гласоподавателите, така и към секционните избирателни комисии.

Делян Добрев от ГЕРБ не вижда драма с набавянето на машини за предстоящия вот. "Има достатъчно време решението да бъде изпълнено”, каза той по Нова телевизия.

„Никой не очакваше предсрочни избори и затова не е стартирана процедура за купуването на машини. В същото време Законът за обществените поръчки позволява при спешност да се поръчат в кратки срокове”, посочи той. По думите му има големи производители, които вероятно ги имат на склад, а ако не – могат бързо да ги произведат. Именно затова той не вижда драма в набавянето им.

Омбудсманът Мая Манолова също заяви, че законът е категоричен и машинно гласуване трябва да бъде подсигурено на всички, съобщи БНР. Тя поиска администрацията да се опита да си изпълни ангажимента, който е записан в закона.

Възможно е машините за изборите да бъдат осигурени навреме, каза Веселин Тодоров, директор на фирмата, която осигурява машините за вота, по Нова телевизия. На въпроса дали ще успее навреме да осигури и инсталира 2 500 машини за гласуване, той отговори: "Възможно е да стане".

"Водим разговори с Филипините и Еквадор. Проблемът е, че машините са собственост на правителствата им и за тях не е приоритет да спасят изборите в България", уточни Тодоров, като поясни, че една такава машина струва 2000-2500 евро.

"Направих проучване. Филипинското правителство е купило тези машини за 400 евро всяка. Не знам как наемът на машина е 2000 лева, след като тя струва 1000 лева", коментира Трайчо Трайков от "Нова република".

"Ако не въведем цялостно машинното гласуване... ще стане нищо. Това е технологически лукс. Дали ще гласувате с машина или на хартия, е едно и също", смята политологът проф. Димитър Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още